Izolske kulinarične akcije

Tudi to leto vas v izolski občini vabijo, da se jim pridružite pri raziskovanju izolskih okusov. Za vas bodo pripravili štiri raznolike kulinarične akcije, ki se bodo odvijale od začetka junija pa vse do konca leta, med majem in septembrom pa bo na lokalni tržnici Ruba sz moje njive vsako sredo in soboto na voljo okusna polnovredna zelenjava in sadje.

 

Okusite poletje na Dnevih domačih pedočev

Letošnje izolske kulinarične akcije se pričenjajo z Dnevi domačih pedočev, katerih vonj bo očaral Izolo med 6. in 20. junijem. V kulinarično akcijo se bo vključilo kar 20 izolskih gostincev, ki vas bodo gostili v prijetnem ambientu svojih gostilnic in restavracij. Klapavice oziroma pedoči so najbolj znani in obenem dosegljivi morski sadeži. Največkrat jih pripravimo »na buzaro« in kot taki predstavljajo najbolj preprosto jed s školjkami. V družbi kakovostnega oljčnega olja, belega vina, peteršilja, česna in po želji tudi drobtin, postanejo okusen obrok h kateremu običajno dodamo le še kruh. Na Dnevih domačih pedočev, pa boste poleg običajno pripravljenih pedočev, okušali tudi druge jedi s temi školjkami in tako spoznavali kulinarično domišljijo izolskih chefov. Da bodo na krožnikih izolskih gostincev vedno sveži in okusni domači pedoči, bosta tudi letos skrbela lokalna dobavitelja Mytilus in Prosub.

September v znamenju bakalaja

Druga sobota v septembru, natančneje 12. septembra, bo zaznamovana s pričetkom Dnevov bakalaja, ki vas bodo razveseljevali vse do 27. septembra. Bakala so v času naših »nonotov in non« kot praznično jed običajno postregli v postnem času pred božičnimi ali velikonočnimi prazniki, v sodobnosti pa si je priljubljeni ribji namaz nadel mnoge preobleke in kot del istrske kulinarike postal nepogrešljiv v naših lokalnih restavracijah.

Naj vas ogrejejo bobiči

V času mlade koruze se na istrskih krožnikih pričnejo pojavljati bobiči, katere s pridom v ozimnici uporabljamo še v zimski sezoni. Bobiči so nedvomno najbolj bogata istrska tradicionalna jed na žlico, ki nas prijetno pogreje in okrepi. Po lanskem uspešnem dogodku Bobičijadi, ki je potekala v Kortah, smo se letos odločili, da priljubljeni istrski mineštri na Dnevih bobičev namenimo nekaj več dni. Tako vas bodo bobiči greli od 24. oktobra pa vse do 8. novembra.

 

Dobrodošli v kraljestvu ribe

V zadnjem dnevu leta pa boste povabljeni, da se nam pridružite v kraljestvu ribeDnevi kraljestva ribe so, poleg gastronomskega doživetja, tudi poklon tradiciji ribištva, ki je kot najpomembnejši element sodeloval pri oblikovanju mesta, kot ga poznamo danes. Vodilu pobude Kilometra nič »Iz morja na krožnik!« in Dnevom kraljestva ribe boste tako lahko priča med 28. novembrom in 13. decembrom.

Kilometer nič ostaja zagotovilo, da okušate lokalno

Vse kulinarične akcije so neločljivo povezane s pobudo Kilometer nič, ki je zagotovilo, da pri izolskih gostincih okušate krožnike iz svežih, lokalnih sestavin. V kolikor so gostinci v to pobudo vključeni, se zavežejo k vsaj 80% zagotovitvi vhodnih sestavin iz neposrednega okolja. Prav tako je vitalni del pobude Kilometer nič tudi domača tržnica Ruba sz moje njive, katere posebnost je, da se na njej predstavljajo le lokalni pridelovalci. Na tržnici Ruba sz moje njive  lahko v času od maja do konca septembra med 8:00 in 13:00 svojo košarico obogatite s pridelki izolskega podeželja. Tako poskrbite, da imate na voljo vedno kvalitetno zelenjavo, obenem pa podpirate lokalno.

Sorodni članki