Virtualni posvet z mladimi o prihodnjem razvoju občine Piran

Občina Piran je v sodelovanju s PiNO in Mladinskim EPI centrom Piran, v sredo, 27. maja 2020, ob 17. uri, izvedla Virtualni posvet z mladimi o prihodnjem razvoju občine Piran. Posvet smo izvedli v sklopu kampanje Skupaj, v sodelovanju za razvoj, ki smo jo pripravili za preveritev strateških ciljev občinskega prostorskega načrta.

Posvet je združil mlade med 13. in 30. letom v razmišljanje o prihodnjem razvoju občine, izvedli pa smo ga prek spletne aplikacije Zoom. Za izvedbo posveta prek spletne aplikacije smo se odločili zaradi trenutne epidemiološke situacije in ukrepov, povezanih z omejitvijo zbiranja in izvedbe dogodkov.

Prijave na posvet smo zbirali vse do 26. maja 2020, prijavilo pa se je 21 mladih. Od tega se jih je udeležilo 11.

Predlogi mladih so bili raznoliki

Mladi so na posvetu razmišljali o tem, kaj v prostoru pogrešajo, česa bi si želeli več in kaj posebej cenijo. Kot pozitivno so izpostavili naravne danosti občine, avtohtonost okolja in bogato kulturno dediščino, prijetno podnebje ter vzdušje, kakovost in kvantiteto kulturnih dogodkov, diverziteto okolja, številne obdelovalne površine ter dostop do lokalnih produktov.

Pomanjkljivosti občine vidijo predvsem v netrajnostnem turizmu, prevelikem obsegu betonskih površin, pomanjkanju stanovanj po dostopnih cenah, z možnostjo najema za mlade in mlade družine. Izpostavili so tudi problematiko prometne infrastrukture in prevelike zasedenosti uporabnih površin s parkirnimi prostori.

Kot pomembna izpostavljajo trajnostna delovna mesta in dostopna stanovanja

V prostoru bi želeli več kulturnih prizorišč in ta bolj razpršiti po občini, bolj urejene plaže, več prostorov za rekreacijo oziroma športnih igrišč, več zelenih površin, prostorov za mlade. Več pozornosti bi mladi usmerili tudi v razvoj bolj trajnostnih rešitev, kot so centri ponovne uporabe in prenašanje znanja v večgeneracijskih centrih. Želeli bi si tudi več trajnostnih delovnih mest.

Mladi želijo več dialoga z občino

Včerajšnji posvet so mladi izpostavili kot dober korak k večjemu zaupanju. V zaključni evalvaciji posveta so med drugim omenili, da s seboj odnašajo sodelovalnost, upanje, veselje, nova spoznanja ter nove možnosti za skupno dobro.

Vse predloge je ekipa PiNE zabeležila in jih bo objavila v zaključnem poročilu, ki bo v naslednjih tednih dostopno na spletni strani občine. Župan Občine Piran, Đenio Zadković, pa je ob tem dodal: “Želim si, da bi se v procese nastajanja strateškega dela občinskega prostorskega načrta vključilo čim več občanov, saj bomo na takšen način ustvarili čvrste temelje za nadaljnji razvoj naše občine, kakovostnejše sobivanje ter izvedbo trajnostnih rešitev na vseh področjih našega življenja. Mladi bodo ob tem brez dvoma igrali in odigrali eno izmed ključnih vlog.”

Sorodni članki