Ugotovitve po maratonu merjenja hitrosti

V sredo in četrtek, 20. in 21. maja 2020, je na območju celotne Slovenije že šesto leto zapored potekal maraton nadzora hitrosti. Policisti so merili hitrost na 629 lokacijah. Na območju Policijske uprave Koper so se policisti priključili akciji 20. maja. Ker se življenje počasi vrača v ustaljene tirnice, vozniki na ceste, veliko otrok pa v šolske klopi in vrtce, so z napovedanim poostrenim nadzorom želeli spodbuditi k umirjanju prometa, prometnim udeležencem pa zagotoviti varno pot do cilja in nazaj domov. Cilj maratona hitrosti je prav znižanje povprečne hitrosti na cestah in vplivanje na zavedanje voznikov o pomenu previdnejše, predvsem pa bolj umirjene vožnje.

Koprski policisti so skupaj ugotovili 63 prekoračitev hitrosti, od tega je bilo 42 voznikov ustavljenih, 21 hitrosti pa je bilo izmerjenih s stacionarnim radarjem. 35-krat so vozniki prekoračili hitrosti v naselju, 21-krat izven naselij, sedemkrat pa na avtocesti oziroma hitri cesti. Večina voznikov se je omejitev držala, pa tudi v primerih, ko so kršitelji prejeli globo, ni šlo za hujše prekoračitve hitrosti.

Na območju PU Koper so v prvih štirih mesecih 2020 obravnavali 262 (lani v enakem  obdobju  330)  prometnih nesreč. V tem času beležimo 3 prometne
nesreče  s  smrtnim  izidom, 8 s hudo telesno poškodbo, 61 z lažjo telesno poškodbo ter 190 z materialno škodo. Padec  skupnega števila prometnih nesreč lahko pripišemo zmanjšanju gostote prometa  zaradi  razglasitve  pandemije  ter  ob  tem  sprejetih ukrepov za zajezitev širjenja te bolezni.

Po  primarnih  vzrokih prometnih nesreč prevladuje nepravilna stran in smer vožnje  60, sledi  premik z vozilom 57 in nato vsi ostali vzroki 41. Neprilagojena hitrost je bila vzrok za 39 prometnih nesreč. 34 povzročiteljev  prometnih  nesreč  je  bilo pod vplivom alkohola, povprečna  koncentracija  alkohola  je  bila  1,22 g/kg oz 1,99 promila alkohola.

Vozniki,  prilagodite  hitrost  svoje  vožnje  veljavnim omejitvam, pa tudi svojemu vozniškemu znanju in izkušnjam ter razmeram na cesti!

Sorodni članki