Policisti konjeniki v Izoli na delu v Izoli

Policijska uprava Koper večkrat letno povabi v skupne nadzore na svoje območje policiste konjenike. Z njimi sodelujejo predvsem pri nadzoru državne meje, kar nekajkrat pa so jih v preteklih letih povabili tudi na Obalo, kjer z lokalnimi policisti opravljajo predvsem preventivne nadzore. Ob vsakem obisku so poželi veliko zanimanja in navdušenja med domačini, zanimivi pa so bili tudi turistom. Trenutno imamo zaradi korona virusa sicer posebne pogoje gibanja, pa vendar predvidevamo, da bo v toplejših mesecih več kršitev različne zakonodaje. Zato so tudi tokrat povabili policiste konjenike, da se jim pridružijo pri preventivnem opozarjanju na spoštovanje zakonodaje. Danes so bili v Izoli.

Na Policijski postaji Izola v maju pričakujejo, da se lahko povečalo število različnih kršitev zakonodaje. Glede na prejeta obvestila občanov in dosedanje operativne ugotovitve v zadnjih tednih poostreno nadzirajo mestno jedro Izole in druge lokacije, predvsem v smislu ugotavljanja prekrškov po Zakonu o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami in kaznivih dejanj s področja zlorabe prepovedanih drog, pa tudi kršitve vladnega odloka o omejevanju gibanja. Policisti poostreno nadzirajo tudi prekrške s področja varnosti cestnega prometa, saj ugotavljajo, da se na obalni cesti med Izolo in Koprom pojavljajo kršitelji z mopedi, ki presegajo dovoljeno hitrost 25 km/h, in s tem ogrožajo tako druge udeležence v prometu, kot tudi sami sebe.

Policista konjenika sta se s svojima prelepima lipicancema po imenu Maestoso Slavina in Pluto Famosa sprehodila najprej po obalni cesti, kjer sta opozarjala na pravilno vožnjo kolesarjev. Zatem pa sta se sprehodila s konjema po celi Izoli, preko mestnega jedra, pa vse do Simonovega zaliva. Otroci, pa tudi odrasli, so bili nad zanimivim obiskom na plaži navdušeni. Ker je cilj pojave konjenikov na Obali predvsem preventivne narave, so lahko otroci lipicance tudi pobožali in se z njimi fotografirali.

V preteklosti se je že izkazalo, da je bila prisotnost konjenice na Obali učinkovita v preventivnem smislu, pa tudi lokalna skupnost je tovrstno obliko dela zelo pozitivno sprejela. Na podlagi tega so se odločili, da s takšnim sodelovanjem nadaljujejo. V Izoli bodo konjeniki ponovno že naslednjo nedeljo.

Sorodni članki