Kronika: 08.04.2020

Policisti Policijske uprave Koper so v zadnjih 24ih urah intervenirali v 39 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 192 klicev. Obravnavali so štiri prometne  nesreče,  v katerih je nastala premoženjska škoda, in zasegli eno vozilo.  S  področja kriminalitete so obravnavali eno tatvino in tri vlome. Zaradi  kršitev javnega reda in miru so intervenirali šestkrat, obravnavali so tudi tri požare.

V eni od koprskih trgovin so imeli agresivnega obiskovalca. Prodajalka je posumila, da je vzel artikle, zato je stresla vsebino njegovega nahrbtnika, v katerem je bilo res več kosov oblačil, ki jih je zadržala. Moški jo je zmerjal in žalil, pobral nahrbtnik in zapustil trgovino, zatem pa se je odpeljal s kolesom. Policisti so ga izsledili, izdali so mu plačilni nalog zaradi kršitev po 6/1 ZJRM-1.

V Izoli so policisti 41-letniku zasegli osebni avto, ker ne poseduje vozniškega dovoljenja. Sledi mu obdolžilni predlog.

Prepoved kurjenja v naravi

Dopoldan je v Manžanu domačin kuril star les in robidovje na parceli, ogenj je ob prihodu policistov na kraj že sam pogasil. Kljub temu mu je bil izdan plačilni nalog po 14. členu Uredbe o varstvu pred požari v naravnem okolju.

V Luciji so zagorele kanele. Gasilci so požar pogasili, materialna škoda ni nastala, vzroka požara pa niso ugotovili.

Ob 18. uri pa je zagorelo med Bertoki in Bivjem. Ugotovljeno je bilo, da je moški na parkirišču za tovorna vozila zakuril manjši kup odpadnega materiala, pred prihodom policistov pa je s peskom pogasil gorišče, zatem so do konca pogasili gasilci. Zanj ne bil podan predlog na Požarni inšpektorat RS zaradi kršenja uredbe o varstvu pred požarom s kurjenjem nevarnih odpadkov.

Velika požarna ogroženost je razglašena od 18. 3. 2020!!!

V zadnjih nekaj dneh so policisti, kljub večkratnim opozorilom, obravnavali veliko prekrškov, povezanih s kurjenjem v naravnem okolju. Uredba za kršitev določil o prepovedi kurjenja, ko je razglašena velika požarna ogroženost, za fizične osebe predvideva globo od 200 do 600 evrov. Ponovno opozarjamo vse občane, naj se držijo prepovedi kurjenja v naravi. Policisti in gasilci so med najbolj obremenjenimi službami na področju preprečevanja širjenja epidemije. Z neodgovornim ravnanjem tako po nepotrebnem dodatno obremenjujete interventne službe!

#ostanidoma

Policija še vedno ugotavlja posamezne kršitve odloka o prepovedi gibanja. Opažamo zbiranje mladine na javnih krajih, prehode v druge občine, pa tudi zbiranja doma. Nekaj je še vedno tudi izletnikov. Ponovno apeliramo na vse, naj se omejitev držijo. Le tako bomo v najkrajšem možnem času preprečili širitev virusa.

Ne  zadržujte  se  na  javnih  mestih in površinah in ne zapuščajte območja občine, v kateri prebivate, razen če imate zato upravičen razlog! Staršem  ponovno  svetujemo,  da  se  pogovorijo  s  svojimi  otroki in jim predstavijo pomembnost odrejenih ukrepov.

Policisti  bodo še naprej dosledno ukrepali proti vsem kršiteljem prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih in površinah.

Sorodni članki