Z arhitekti in urbanisti o pripravah na novi kulturni center

V Izoli se je odvil prvi strokovni posvet arhitektov in urbanistov, ki so razpravljali o bodočem kulturnem centru, ki bo eden glavnih investicijskih projektov v občini v prihodnjih letih. Po besedah župana Danila Markočiča je realno pričakovati, da bo kulturni center zaživel leta 2025, v kolikor ga umestimo na lokacijo, kjer je lastništvo pretežno občinsko, in s postopkom urbanističnega natečaja in priprave prostorskega akta pričnemo čim prej.

Prisotni na posvetu so se strinjali, da je lokacija območja IPA 3, ki se nahaja med Drevoredom 1. maja, Dantejevo ulico in srednjo šolo, primerna za tovrstno dejavnost in da bo zaradi bližine morja, mestnega središča in dveh kulturnih spomenikov (škvera in nekdanje pralnice) predstavljala zanimiv izziv za načrtovalce prostora.

Na posvetu so sodelovali tudi člani delovne skupine za pripravo programa novega kulturnega centra, ki si želijo, da bi novi kulturni center z ustreznimi prostori predstavljal prijazen dom številnim kulturnim vsebinam. Te bi se izvajale v sodobno opremljenih notranjih prostorih, glede na ugodne vremenske pogoje v občini v večjem delu leta, pa je smiselno urediti tudi dovolj veliko zunanje prizorišče, primerno za koncerte, letni kino in druge dejavnosti. Pri samem oblikovanju objekta pa je želja, da bi center privabljal obiskovalce tako zaradi vsebin, ki jih bo ponujal, kot tudi zaradi svojega zunanjega videza.

Razni posveti na temo kulturnega centra se bodo odvijali tudi v prihodnje, potekale pa bodo tudi predstavitve, na katere bo vabljena širša javnost.

Sorodni članki