Predstavljen program ob 250. obletnici smrti Giuseppeja Tartinija

V letu 2020 bo v obalnih občinah organiziranih več kot 60 raznovrstnih kulturnih in znanstvenih prireditev pod skupnim imenom projekt Tartini 250, pri kateremu je sodelovalo več kot 10 domačih in tujih partnerjev. Projekt Tartini 250 poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.

Piran – Pirano, 28. februar 2020

Giuseppe Tartini je najbolj prepoznaven pirančan, čigar sloves se je za čas njegovega življenja razlegal po vsej Evropi. Danes pozna virtuoza bolj tuja kot domača javnost. S številnimi dogodki, ki se bodo prepletali v njegovo čast skozi vse leto in skozi tančico skrbno izbranih prireditev v okviru rednega festivalskega ter prazničnega programa bo izvedeno več kot 60 glasbenih, umetniških, turističnih, znanstvenih, otroških, kulinaričnih, enoloških in med drugim pustnih dogodkov. Z njimi želimo v slovensko Istro privabiti čim širšo javnost, ki se bo seznanila, morda celo prvič, z delom in življenjem slovitega virtuoza.

Pri projektu Tartini 250 je Občina Piran v vlogi vodilnega partnerja skupaj z Združenjem Skupnost Italijanov Giuseppe Tartini Piran, Turističnim združenjem Portorož, Tartini festivalom, Samoupravno skupnostjo italijanske narodnosti Piran, Italijanskim središčem Carlo Combi, Društvom za zgodovinske in geografske študije Piran ter Pomorskim muzejem Sergej Mašera Piran pripravila programsko knjižico, ki jo je na današnji tiskovni konferenci predstavil vodja projekta Dragan Klarica.

Slednji je med osrednjimi prireditvami izpostavil otvoritveni koncert Tartini 250. Na njem bodo nastopili violinist Salvatore Accardo z Novim komornim orkestrom Ferruccio Busoni pod vodstvom Massima Bellija. Otvoritveni koncert sovpada z zaključkom projekta tARTini, ki je sofinanciran iz programa Interrega Italija-Slovenija. Na dan razgrnitve Tartinijevega spomenika na Tartinijevem trgu pred 124-imi leti, 2. avgusta letos, bomo prisluhnili edinstvenemu Utu Ughiju. Ob spremljavi filharmonikov iz Rima bo igral na Tartinijevo violino. V Ankaranu bodo 14. junija nastopili Črtomir Šiškovič z Godalnim kvartetom Dissonanze. V Izoli bodo julija na Manziolijevem trgu obeležili občinski praznik, kjer bodo nastopili Il Terzo suono. Praznovanju največjega glasbenika tega prostora se pridružuje Koper s filharmonično poslastico v mesecu oktobru, ki naj za zdaj ostane skrivnost. Za vse ljubitelje baročne klasične glasbe bodo zagotovo nadvse zanimivi Venice Baroque Orchestra. Ti bodo otvorili Tartini festival 20. avgusta letos. Naj naštejemo še nekaj odmevnih imen kot so: Giuliano Carmignola, Isabelle van Keulen, Henning Kraggerud, Erich Hörbarth, David Plantier, Giorgio Fava, Gianpiero Zanocco, Laszlo Paulik, Tommaso Luison, Deutsche Kammerakademie Neuss, I Solisti Veneneti, ki bodo nastopili v okviru projeta Tartini 250.

Praznovanje ne bo zgolj glasbeno obarvano, ker želimo pričarati dogajanje v času maestra Tartinija, zato smo v 250. obletnico vključili vse ljudi, od prebivalcev ulice Tartini v Izoli, do naših pirančanov in pirančank, ki bodo na tradicionalnem pustnem plesu zaplesali v doma izdelanih maskah ob glasbi od Tartinija do Tehna. Obalne galerije bodo organizirale tematski Ex-Tempore, mednarodno tekmovanje mladih violinistov bo objelo mlajše generacije, Filatelistično in numizmatično društvo Piran bo dogodku posvetilo spominski poštni pečat in priložnostno razstavo znamk. 16. junija 2020 bomo v dogovoru z RTV Slovenija Regionalnim središčem Koper med 9. in 11. uro izvedli posebno oddajo Dobro jutro. Potekala bo v živo, z vsebinami, povezanimi s Tartinijevo zgodbo. In še bi lahko naštevali

Da bo javnost z vsem dogajanjem čim bolj na tekočem, bo kmalu vzpostavljena spletna stran www.tartini250.eu, kjer bodo objavljeni vsi dogodki, vključno s tistimi, ki jih za zdaj še ni v programski knjižici, saj se partnerji programu še pridružujejo. Do zdaj je pripravljenih več kot 60 dogodkov. Letos pričakujemo nekaj več kot 10.000 obiskovalcev, ki si bodo ogledali program Tartini 250. Generalni sponzor projekta Tartini 250 je Generali zavarovalnica d. d., ki s svojo podporo omogoča izvedbo izbranih kulturno-umetniških vsebin v okviru enoletnega
projekta.

Sorodni članki