Kronika: 13.01.2020

Policisti Policijske uprave Koper so v zadnjem vikendu intervenirali v 104 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 348 klicev. Obravnavali so 13 prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda, dve z lažjimi poškodbami in eno s hujšimi, zasegli pa so dve vozili. S področja kriminalitete so obravnavali osem vlomov in šest tatvin. Intervenirali so 11x zaradi kršitve javnega reda in miru.

10. 01. 2020

Vlomljeno je bilo v zidanico na Baredih. Lastniku so ukradli opremo za proizvodnjo elektrike v vrednosti 4000 evrov (dve bateriji znamke Topla po 220 Ah, Inverter 1500 W, sinusni pretvornik 50 Ah, bencinski agregat Honda 2200 Kw in s strehe pet sončnih panelov).

Popoldan je na Dolinski v Kopru nekdo vlomil v osebni avto. Ukradel je večjo vsoto gotovine in razne poslovne dokumente.

V Pradah je nekdo vlomil v hišo. Pregledal je prostore, nato pa odnesel večjo vsoto gotovine in zlatnino.

Ob 23.48 smo bili obveščeni, da je v Livadah (Izola) na parkirišču razneslo osebno avto. Gasilci so pogasili tako goreče vozilo, kot tudi obe poškodovani vozili, parkirani poleg tega. Skupaj je škode za približno 40.000 evrov. Z zbiranjem obvestil so policisti ugotovili, da je najprej močno počilo, zatem je vozilo zagorelo. Na kraj so bili poklicani policisti – bombni tehniki, ki so opravili ogled kraja in ugotovili, da je eksplozijo lahko povzročilo nastavljeno močnejše pirotehnično sredstvo. V nadaljevanju so ugotovili, da je najverjetneje za požar odgovoren moški z območja UE Piran, vozilo pa je v lasti njegove bivše partnerke. Policisti izvajajo vse aktivnosti za dokazovanje kaznivih dejanj nasilja v družini, poškodovanja tuje stvari in povzročitve splošne nevarnosti. 54-letnemu moškemu je bila izrečena tudi prepoved približevanja bivši partnerki.

11. 01. 2020

Ponoči je nekdo vlomil v lokal pri bencinskem servisu v Kopru in ukradel blagajniški minimum.

Ob 20.50 je v Luciji na parkirišču v vozilo prijaviteljice trčil voznik osebnega avtomobila. 72-letnemu povzročitelju iz Brežic je alkotest pokazal  0,97 mg/l. Sledi mu obdolžilni predlog.

Zvečer je v enem od lokalov v Kopru razgrajal 31-letnik pod vplivom drog. Grozil je s pretepom, lastnika lokala pa tudi udaril. Policisti so zanj uporabili prisilna sredstva, sledi mu plačilni nalog.

12. 01. 2020

Ob 2.40 so policisti Portorožu ustavili 53-letnega voznika osebnega avtomobila, ki mu je preizkus alkoholiziranosti pokazal 0,68 mg/l alkohola. Zanj so odredili pridržanje, sledi mu obdolžilni predlog.

Dopoldan je 77-letni voznik traktorja pripeljal po prečni cesti od Pobegov proti Dekanom, zatem pa pri betonarni iz še neugotovljenega vzroka zapeljal na brežino. Traktor se je prevrnil in mu ukleščil levo roko. Voznik se je v nesreči huje poškodoval.

Nekdo je vlomil v koprski lokal. Ukradel je menjalni denar in napitnino ter mobilni telefon znamke Iphone 7 in tablični računalnik IPad.

Ob 15.30 pa je na koprskem drsališču nekdo ukradel denarnico z izkupičkom drsališča.

V Portorožu so zasegli osebni avto 24-letniku, ki nima veljavnega vozniškega dovoljenja. Sledi mu obdolžilni predlog.

Poostren nadzor nad uporabo mobitela med vožnjo

V  tem  tednu  se  bodo  po  vsej  državi  pričele  izvajati  aktivnosti za zmanjšanje   uporabe   mobilnih  telefonov  med  vožnjo.  Uporaba  mobilnih telefonov,  tablic, prenosnih računalnikov, GPS in drugih naprav med vožnjo postaja  v  zadnjih letih zelo razširjena. Če voznik med vožnjo telefonira, ima  njegovo  ravnanje  velik  negativen vpliv na potek prometa in prometno varnost.

Od  13.  do  26.  januarja  2020 bodo policisti poostreno nadzirali uporabo naprav  in opreme, ki ovirajo voznike med vožnjo. V poostrenem nadzoru bodo ugotavljali tudi uporaba varnostnih pasov in zadrževalnih sistemov.

Pozornost  od dogajanja na cesti največkrat odvrača ravno telefoniranje med vožnjo,  dogaja  pa  se  tudi,  da  vozniki  –  med  kršitelji najdemo tudi kolesarje  –  pišejo  SMS  sporočila,  iščejo  informacije  na  internetu – velikokrat  je  razlog  v  iskanju  prave  poti  v  smislu GPS – objavljajo »selfije«, se snemajo in podobno.

Takšno  ravnanje  ima  velik  negativen  vpliv na potek prometa in prometno varnost,  predvsem  v  smislu zbranosti in pozornosti udeleženca na ključne informacije  iz  okolja. Gre za odsotnost zaznavanja v času in na razdalji, ko se ti vozniki vozijo mimo drugih vozil ali se srečujejo s pešci. Če se s telefonom zamotimo za 15 sekund pri 50 km/h, to pomeni približno 200 metrov nezbrane vožnje, pri višjih hitrostih pa še bistveno več.

Ilegalne migracije

Na območju PU Koper so policisti od petka, 10. 1. 2020 od 6.00 ure, do danes, 13. 1. 2020 do 6.00 ure, obravnavali 6 oseb, ki so nedovoljeno
prestopile državno mejo med Hrvaško in Slovenijo. Za kaznivo dejanje po 308. členu sta bili obravnavani dve državljanki Slovenije in en državljan Hrvaške:

Sorodni članki