Zaključil se je projekt RIVIERA4SEASONS2

Občina Piran je vodilni partner v projektu Skupna dediščina za skupno mednarodno promocijo 365 dni zelenega turizma na Opatijski in Portoroški rivieri z akronimom RIVIERA4SEASONS2. Partnerji projekta so še Občina Opatija, Turistično združenje Portorož, Turistično združenje mesta Opatija, Univerza na Primorskem – Fakulteta za turistične študije ter Univerza na Reki – Fakulteta za management v turizmu in gostinstvu. Projekt delno sofinancira Evropska unija iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj v okviru programa čezmejnega sodelovanja INTERREG Slovenija – Hrvaška 2014-2020. Skupna vrednost projekta je 840.187,80 €.

Osnovni cilji projekta, ki se je izvajal od oktobra 2017 do decembra 2019, so razbremenitev obalnega pasu, desezonalizacija destinacije in turistični razvoj podeželja.

Ključni rezultat projekta je ohranjanje identitete ter naravne in kulturne dediščine podeželja obeh rivier. Dediščina in tradicija podeželja sta služili tudi kot navdih za izdelavo čezmejnega turističnega proizvoda portoroške in opatijske riviere Feel & Taste, ki povezuje ponudbo turističnih znamenitosti, zavarovanih območij in majhnih ponudnikov na podeželju. Sodelovanje v projektu ponudnikom prinaša več tržnih priložnosti, skozi projektne aktivnosti pa so lahko tudi razširili svoje znanje, kar bo vodilo k višji kakovosti doživetja za obiskovalce. V ta namen je bilo oblikovanih šest čezmejnih turističnih itinerarijev, razdeljenih na tri osnovne tematike: športni, zdravstveni in kulturni turizem.

Projekt je obrodil številne sadove. V Sloveniji se je s sredstvi uredil informacijsko degustacijski center za obiskovalce v Padni, na Hrvaškem pa Interpretacijski center v Voloskem ter tradicionalna pot do Veprinca. S pomočjo sredstev projekta so se na portoroški in opatijski rivieri izvedle in intenzivneje promovirale prireditve v zaledju (na slovenski strani so bile to Praznik olja in bledeža v Padni, Praznik vina in česna v Novi vasi, Praznik kakijev v Strunjanu in novoletna tržnica Feel & Taste v Portorožu, na hrvaški strani pa Wine&walk v NP Učka in Opatiji, Gastro&kulturna manifestacija Ruscus v Veprincu, Marunada v NP Učka in Opatiji, Božična tržnica v Opatiji). Izpeljane so bile delavnice o prenosu in ohranitvi tradicionalnih obrti in običajev. Zaživel je nov spletna portal www.feel-taste.info. Organizirani so bili študijski izleti v zaledje Portoroža in Opatije. V Portorožu so gostili 50 agentov in hotelirjev ter 40 turistov, katerim so predstavili ponudnike, vključene v projekt. V Opatiji so na študijskih izletih  gostili 20 agentov in hotelirjev ter 35 turistov. Oktobra so v Portorožu in Opatiji gostili deset novinarjev in blogerjev iz Avstrije, Italije, Srbije in z Madžarske, ki so odkrivali nove turistične itinerarije Feel & Taste. Izšla je tudi brošura s predstavitvijo novih itinerarijev.

Zaključni dogodek projekta Riviera4Seasons2 je potekal 13. decembra 2019 v Opatiji, na katerem so bili predstavljeni vsi dosežki projekta, sodelovali pa so tudi ponudniki iz zaledja občine Piran. Župana Občine Piran in Občine Opatija ter direktor Turističnega združenja Portorož in direktorica Turističnega združenja mesta Opatija so slavnostno podpisali Memorandum o sodelovanju na področju turistične ponudbe in promocije Portoroške in Opatijske riviere. Obenem pa je bilo tudi dogovorjeno, da bo vzpostavljen čezmejni organ, ki bo skrbel za trajnostni razvoj turizma na skupni čezmejni destinaciji. Turistični organizaciji Portoroža in Opatije sta se obvezali k nadaljnjemu sodelovanju na področju promocije skupnih turističnih proizvodov in vzpostavitvi  skupnega čezmejnega informacijsko-komunikacijskega spletnega portala.

Sorodni članki