Koncert sakralne glasbe in predstavitev novitete primorskega skladatelja.

Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem (APZ UP), ki deluje pod okriljem Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP), v okviru mednarodnega cikla vokalne in instrumentalne glasbe Simfonic voices tokrat gosti Mešani pevski zbor Postojna pod vodstvom dirigenta Matjaža Ščeka.

Na koncertu, ki bo v soboto, 14. decembra 2019, ob 19.00 v dvorani sv. Frančiška Asiškega v Kopru se bo zbor v prvem delu koncerta samostojno predstavil s programom sakralnih skladb iz različnih umetnostnih obdobij slovenskih in tujih avtorjev, v drugem delu pa bo izvedel noviteto, ki je bila premierno izvedena 7. decembra letos v Postojni in bo to njena druga ponovitev.

Koncert nosi naslov po skladbi, ki jo je lani za postojnski zbor in zborovodjo Matjaža Ščeka napisal primorski skladatelj, glasbeni pedagog in pianist Bojan Glavina.

Glasbeno delo je napisano na besedilo iz istoimenskega pesniškega prvenca Andreje Blažič Klemenc, ki je izšel pri celovški založbi Fran (2013). Zbirka kot pogovor v lebdenju odstira odtenke, ki stremijo k sestavljanju sebe in sveta v zaceljeno celoto ter osmišljajo bivanje.

Skladatelj je iz predloge izbral dvanajst samostojnih enot in ohranil njihovo zaporedje. Predaja nam novo, obogateno sporočilo, saj je lirika prepojena z glasbenim videnjem, katerega gradniki so zborovske harmonije, zvoki glasbil, solistični glas in govorjena beseda. Nagovarja tišino v nas, izpraševanje in iskanje. V osišče sveta posameznika in njegovega sobivanja je postavljena magična moč Besede, ki nosi svetlobo, budi lepoto, milino ter pogum in ustvarja vezi. Zares nas doseže le gola, ranljiva, na novo ustvarjena. Nekoč tudi odide in njen odhod pomeni rojstvo nove Besede, novega Življenja.

Pri izvedbi sodelujejo Komorni zbor ArimaAlda Sosič– recitacija, Gaja Sorč– sopran, Rebeka Mislej– flavta,  Bojan Glavina– klavir in David Šuligoj– kontrabas.

Vstop je prost.
Lepo vabljeni!

ZA GLASBO, ZA UŽITEK!
Projekt Simfonic voices podpirajo Javni sklad za kulturno dejavnost RS, Mestna občina Koper, Univerza na Primorskem in Študentska organizacija Univerze na Primorskem.

Sorodni članki