NZS in Big Bang v projektu “Postani eReprezentant”

Nogometna zveza Slovenije in Big Bang skupaj vstopata na področje e-športa s projektom »Postani eReprezentant«, v sklopu katerega poteka prvi izbor slovenske eReprezentance, ki bo Slovenijo predstavljala v kvalifikacijah na e-evropskem prvenstvun (UEFA eEuro 2020) pod okriljem Evropske nogometne zveze (UEFA).

Strateško partnerstvo med Nogometno zvezo Slovenije in Big Bang pri projektu eReprezentance je bilo na nek način samoumevno. Oba partnerja v projekt prinašata znanje in izkušnje s svojega področja, NZS z nogometnih zelenic, Big Bang iz elektronskega sveta in sveta zabavne elektronike.

UEFA prvič v zgodovini organizira evropsko prvenstvo v nogometni simulaciji, na prvenstvu pa bo sodelovalo vseh 55 nogometnih zvez, vključenih v Evropsko nogometno zvezo. Vsaka zveza bo izpeljala državne kvalifikacije, zmagovalci pa bodo svojo državo predstavljali v kvalifikacijah za finalni turnir. Ta bo poleti leta 2020 odigran na kultnem Wembelyju v Londonu.

Prvi kvalifikacijski turnir bo odigran v Mariboru že v soboto, 7. 12. s pričetkom ob 10. uri v Big Bangu v Europarku, druga možnost za vse, ki se ne bodo prebili skozi sito kvalifikacij na Štajerskem pa bo še kvalifikacijski turnir v Ljubljani, ki bo v nedeljo, 15. 12. s pričetkom ob 10. uri v Big Bang Mega v BTC City. Zaključni turnir bo v Nacionalnem nogometnem centru Brdo, 21. 12., kjer bomo dobili uradna eReprezentanta, ki bosta zastopala barve Slovenije.

»NZS se je potem, ko je e-šport vedno bolj priznan tudi pri UEFI in FIFI odločila stopiti tudi v ta segment, najprej z organizacijo državnih kvalifikacij in finalnega turnirja,« ja na novinarski konferenci povedal generalni sekretar NZS, Martin Koželj in dodal: »E-šport je hitro rastoča nova panoga, ocenjujemo, da je v Sloveniji bilo v prvi polovici leta okoli 458.000 igralcev iger starih med 15 in 75, kar na pretekle podatke pomeni več kot 10% rast na leto in približno en »gamer« na gospodinjstvo.«


Foto: NZS

»V Big Bang si že nekaj časa prizadevamo povezati tradicionalne športe z digitalnimi igrami, in verjamem, da lahko kot prvi uradni pokrovitelj slovenske nogometne eReprezentance načrte ne le dosežemo, temveč presežemo. Brez dvoma je e-šport eno od področij, ki je za nas strateškega pomena in na katerem imamo kot vodilni trgovec na področju gaminga veliko izkušenj. E-šport je namreč najhitreje rastoča športna kategorija na svetu, turnirje v video igrah pa spremlja že več kot milijarda ljudi, kar je dvakrat več kot Formulo 1,« je povedal Uroš Mesojedec, glavni izvršni direktor družbe Big Bang.

NZS želi z vstopom v e-šport doseči tudi nov segment nogometnih navdušencev, ki zaenkrat slovenski nogomet spremljajo bolj pasivno: »Gre za nogometne navdušence, ki so poleg tega tudi navdušenci modernih tehnologij in morda malce pasivni navijači, zato velja do njih dostopiti na drugačen način. Naš cilj je, da tej skupini nogometnih navdušencev poleg virtualnega nogometa približamo tudi nogomet v živo, zato bodo v prihodnosti sledili tudi koraki v tej smeri,« je še napovedal Martin Koželj.

»Samo v letu 2018 so ljudje prebili rekordnih 6,6 milijarde ur za spremljanje e-športa. Podatek je še toliko bolj impresiven, ker je pred vsega štirimi leti za e-šport slišalo zgolj okoli 800.000 ljudi. Danes to športno kategorijo pozna preko 1,57 milijarde ljudi, samo na Twitch in YouTube je več kot 1,13 milijona aktivnih streamerjev, več kot 30 odstotkov internetnih uporabnikov med 16. in 34. letom pa je v zadnjem obdobju  spremljalo najmanj en turnir v e-športu. Tudi v Sloveniji je e-šport izredno razširjen. Veliko bolj, kot bi lahko sodili na prvi pogled. Vrednost gaminga v Sloveniji se ocenjuje na več kot 30 milijonov evrov letno, Big Bang pa ima na trgu igralnih konzol in video iger okoli 60-odstotni tržni delež,« je še dodal Uroš Mesojedec.

Sorodni članki