Občina Piran izboljšuje varnost poti okoli šol in vrtcev

Občina Piran je v okviru leta 2013 začetega evropskega projekta ROSEE (ROad Safety in South East European regions), cilj katerega je predstavljalo spodbujanje varnosti v cestnem prometu in izboljšanje dostopnosti cestnega omrežja, določila kritične točke ter varnejše poti za izvajanje aktivnosti v okolici šol in vrtcev. Kritične točke in varnejše poti so bile zato vrisane v načrte šolskih poti. Poleg analize obstoječih prometnih ureditev je v sklopu projekta piranska občina skupaj z učitelji in vzgojitelji predlagala in izvedla različne ukrepe za izboljšanje prometne varnosti v okolici vrtcev in šol.

Ena izmed zaznanih kritičnih točk je bila v šolskem okolišu osnovne šole in vrtca v Luciji – med območjem pred Športno dvorano v Luciji, kjer so morali otroci, učenci in ostali pešci zaradi pogosto nepravilno parkiranih vozil na mestih za dostavo hoditi po vozišču Liminjanske ceste. Občina Piran je posledično na tem mestu v teh dneh postavila varovalno ograjo, hkrati je bila zarisana modro obarvana površina za pešce (kot določa Pravilnik o  prometni signalizaciji in opremi). Šolska pot je sedaj varnejša, parkirni mesti za dostavo pa nista zmanjšani. Območje dostave je ostalo nespremenjeno, tako kot je ostal nespremenjen prometni režim, ki dovoljuje za dostavo največ 15 min. Rešitev kot tako pa so pozdravili tako v svetu staršev na OŠ Lucija kot na OŠ Lucija.

S tem je Občina Piran rešila že skoraj vse v okviru projekta zaznane kritične točke na šolskih poteh okoli osnovnih šol in vrtcev na območju celotne občine. Še nekaj kritičnih točk, kot je recimo izvedba obračališča pri osnovni šoli Piran, namerava Občina Piran rešiti do konca prihodnjega leta.

Sorodni članki