Mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami

Generalna skupščina združenih narodov je 25. november razglasila za Mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami. V okviru obeležitve tega dne z namenom ozaveščanja javnosti in aktivne soudeležbe vseh, ki lahko prispevamo k spremembam na tem področju, po vsem svetu potekajo dnevi aktivizma proti nasilju nad ženskami in nasilju na podlagi spola. Šestnajst dni akcij se prične s 25. novembrom, Mednarodnim dnevom boja proti nasilju nad ženskami, in se zaključi z 10. decembrom, Svetovnim dnevom človekovih pravic.

Nasilje nad ženskami in nasilje nad dekleti je nasilje na podlagi spola. Prisotno je v vseh kulturah in družbenih slojih in ne zgolj med revnimi ali slabše izobraženimi osebami. Izraz nasilje na podlagi spola uporabljamo za vse oblike nasilja, ki so posledica neenakosti med spoloma in je usmerjeno proti osebi zaradi njenega spola ali spolne usmerjenosti. Statistike kažejo, da vsaka četrta ženska v Evropski uniji vsakodnevno doživlja nasilje v svojem domu ali izven njega. Nacionalna raziskava o nasilju v zasebni sferi in v partnerskih odnosih je pokazala, da je vsaka druga ženska (56,1 %) v Sloveniji od dopolnjenega 15. leta starosti doživela eno od oblik nasilja. Večina (92 %) povzročiteljev fizičnega nasilja nad ženskami je moških.

Vladne in nevladne organizacije, ki delujemo na področju preprečevanja nasilja v obalno – kraški regiji: CSD Južna Primorska: Služba za koordinacijo in pomoč žrtvam, Krizni center za žrtve nasilja Južna Primorska, Krizni center za otroke in mladostnike – Marelična hiša, Regijska varna hiša Kras ter Društvo za nenasilno komunikacijo, enota Koper v sodelovanju s Policijsko upravo Koper, v okviru projekta »Nasilne zveze so brez zveze«, mlade od leta 2016 ozaveščamo o nesprejemljivosti nasilja v intimno-partnerskih zvezah ter nasilja na zmenkih.

V torek, 26.11.2019, ob 13.00 uri, bo prireditev ob obeležitvi 25. novembra – mednarodnega dneva boja proti nasilju nad ženskami, ki bo potekala v prostorih Mediadom Pyrhani, Kumarjeva ulica 3, 6330 Piran. Prireditev prirejamo vladne in nevladne organizacije, ki delujemo na področju preprečevanja nasilja v obalno – kraški regiji: CSD Južna Primorska: Služba za koordinacijo in pomoč žrtvam, Krizni center za žrtve nasilja Južna Primorska, Krizni center za otroke in mladostnike – Marelična hiša, Regijska varna hiša Kras ter Društvo za nenasilno komunikacijo, enota Koper v sodelovanju s Policijsko upravo Koper. V okviru prireditve si bomo ob zaključku projekta »Nasilne zveze so brez zveze« v letu 2019 ogledali predstavitveni film projekta ter izbrane digitalne zgodbe mladih, ki so nastale v okviru delavnic na temo “Naslavljanje spletnega nasilja s pomočjo tehnike digitalnega pripovedništva”. Kontakt za dodatne informacije in prijave: mag. Damjana Jurman, Služba za koordinacijo in pomoč žrtvam, CSD Južna Primorska (05 66 34 579, damjana.jurman@gov.si).

V petek, 29. 11. 2019, pa bo med 10. in 16. uro v Nakupovalnem centru Planet Koper (Ankaranska cesta 2, 6000 Koper) predstavitev vseh vladnih in nevladnih organizacij ter njihove vloge pri preprečevanju nasilja. Dogodek že vrsto let poteka pod naslovom Ustavimo nasilje! Namenjen je vsem mimoidočim in vsem, ki bi potrebovali tovrstne dodatne informacije, saj se mimoidoči lahko pogovorijo s predstavniki različnih organizacij na kraju.
Kontakt za dodatne informacije: Anita Leskovec, Policijska uprava Koper (041 780 270, anita.leskovec@policija.si)

Sorodni članki