Košarka: Sijajni tigri v gosteh zrušili finalista Lige ABA!

Košarkarji Koper Primorske se iz drugega gostovanja v premierni sezoni med jadransko elito vračajo z velikim skalpom. V Podgorici so na kolena spravili finalista minule sezone Lige ABA, moštvo Budućnosti VOLI (83:80).

Obračun slovenskih in črnogorskih prvakih je bil skozi celotnih 40 minut izjemno napet. Koprčani so na začetku tretje minute povedli s 6:5, naslednjič pa nato šele v tretji četrtini. Gostitelji so namreč v uvodnih minutah nato dosegli devet zaporednih točk in se tako izstrelili v ospredje (14:6). Njihova prednost je bila nekajkrat že zelo konkretna – v osmi minuti je denimo ekipi ločevalo 10 točk (22:12) -, na glavni odmor pa so odšli zgolj z dvema točkama rezerve (44:42).

V tretji četrtini so se primorski tigri, katere je na oddaljenem gostovanju spremljalo tudi nekaj najzvestejših navijačev, dvakrat prebili v ospredje. Sredi 21. minute je Lance Harris iz igre zadel za 45:44, slabih pet minut kasneje je s črte prostih metov za enako prednost (58:57) poskrbel Stephen Holt, v zadnjih deset minut pa sta se ekipi podali poravnani na 64. točki.

Zalet iz tretjega dela je koprska zasedba prenesla tudi v odločilni del tekme. S prvima točkama Žana Marka Šiška, ki je že v prvem polčasu zbral neverjetnih osem podaj, se je povzpela na plus pet (71:66). Budućnost se pričakovano ni predala in do konca tekme z najnižjo možno razliko povedla še dvakrat. Zadnjič je bilo tako 78 sekund pred koncem (78:77).

Za tem je stvari v svoje roke prevzel znova fenomenalni Marko Jagodić-Kuridža. Po skoku v napadu je zadel za 79:78, po uspešni obrambni akciji Koper Primorske pa z drugim zaporednim košem 29 sekund pred koncem povišal na 81:78. Na drugi strani so Črnogorci znižali na 80:81, nato napravili taktično osebno napako, a se Šiško pritisku ni vdal ter s črte prostih metov znova popeljal svojo ekipo na tri točke naskoka (83:80). Na drugi strani so gostitelji zgrešili met za tri točke in slavje Koper Primorske se je lahko začelo.

Nesporno je prvo ime v primorskem dresu je bil Jagodić-Kuridža, ki je 22 točkam za drugi zaporedni dvojni dvojček dodal 11 skokov (indeks 29). S 16 točkami in šestimi skoki ga je dopolnil Holt (indeks 20), 14 točk pa je v 18 minutah dodal Marjan Čakarun. Nikakor ne gre pozabiti niti Šiška, ki v Podgorici resda ni bil pri metu (štiri točke), a je ob tem podelil 12 podaj oziroma toliko kot celotna ekipa Budućnosti skupaj ter več kot polovico svoje ekipe (20). Koper Primorska se je ob tem izkazala s kar 17 skoki v napadu – po štiri so vpisali Holt, Jagodić-Kuridža in Aleksandar Lazić.

Slovenskim prvakom iz Kopra se je na tretji tekmi uspelo prebiti še do drugega velikega skalpa. Debitantsko sezono v elitni ligi ABA so začeli z visokim porazom proti aktualni prvakinji Crveni zvezdi, nato pa domačemu uspehu proti Partizanu dodali še prvega na gostovanju. Z izkupičkom 2-1 se trenutno nahajajo na sedmem mestu lestvice, a enakega premore tudi tokratna tekmica Budućnost, ki je tretja.

Primorci se v domovino vračajo v ponedeljek popoldne, v novem tednu pa jih čakata dva preizkusa v domači Areni Bonifika. V sredo tja ob 18. uri v državnem prvenstvu prihajajo Hopsi s Polzele, v soboto pa sledi nova jadranska poslastica proti drugemu črnogorskemu ABA-ligašu, Mornarju (ob 18.00). Vstopnice za obe tekmi so že na voljo na vseh prodajnih mestih sistema Moje karte (seznam je na voljo TUKAJ) ter preko spleta na www.kkprimorska.si.

Sorodni članki