Privoščite si »coffee nap« na svetovni dan kave!

Ali ste že slišali za »coffee nap« ali tako imenovan kavni počitek? Čeprav nas je večina mnenja, da skodelica kave in spanec ne gresta skupaj, ima lahko sveže mleta in pražena kava še večji učinek, če si po njej privoščimo počitek, ki ne traja dlje kot dvajset minut.

Dokazano je, da začne kofein učinkovati približno po dvajsetih minutah. Če pa si v tem času privoščite krajši počitek, bo skodelica kave, ki ste jo popili pred tem še bolj učinkovita in vas bo naredila še budnejše in pozornejše. Glavni učinek kofeina je vezava na adenozinske receptorje na nevronih. Spanje zniža raven adenozina in tako kofeinu omogoči, da se lažje in hitreje veže na receptorje.

Dokaz za to so številne raziskave, v eno izmed njih so vključili voznike avtomobilov – nekateri so si pred vožnjo privoščili le skodelico kave, nekateri le počitek, nekateri pa oboje. Večjo koncentracijo in pozornost so imeli tisti, ki so si privoščili skodelico kave in dvajset minut počitka.

Današnji svetovni dan kave je ravno pravi trenutek, da vzpostavite rutino kavnega počitka, ki vas bo napolnila z energijo in pripravila na nove izzive.

Sorodni članki