Hladnejši čas, slajša vina

V hladnejših dnevih pogosto nam prija kozarec vina. Pa še lep občutek naredi. Ustavila me je ena gospa ter rekla, kako bi jaz spila kozarec sladkega vina, ob kateri hrani naj ga spijem. Pa se ozrimo malo na to področje. Sladka vina so vina posebne kakovosti, imenujejo se tudi predikatna vina.  Ta vina so posebni letniki, imajo posebne pogoje zorenja in predelave. Odvisna so od sorte grozdja, saj vsaka sorta ni primerna za ta naziv.

Predikatna vina se delijo na pet vrst:

IZBOR: to oznako nosijo sladka vina, ki so proizvedena iz grozdja, ki je prezrelo. Vse nezrele in poškodovane jagode se morajo pred stiskanjem odstraniti.

JAGODNI IZBOR: jagode trte so tako zrele, da so že zgubane kot rozine. Prav tako jih inficirajo s plemenito plesnijo.

SUHI JAGODNI IZBOR: ta naziv, dobijo vina, ki so proizvedena iz suhih jagod grozdja. Okužena so s plemenito plesnijo, vsebujejo pa veliko kisline.

POZNA TRGATEV: vina s tako oznako proizvajajo iz grozdja, ki so ga obrali najmanj 10 dni po tem, ko je grozdje doseglo polno zrelost.

LEDENO VINO: ta oznaka pomeni, da je vino proizvedeno iz grozdja, ki je zamrznilo na trti in ostane zamrznjeno nekaj dni in ga tudi predelajo v tej obliki.

 

Znana sladka vina pridelujejo v naslednjih slovenskih vinorodnih okoliših, ponudimo pa jih k sledečim jedem:

ŠTAJERSKA SLOVENIJA:

Šipon, ledeno vino
Prilega se k jetrni pašteti, ajdovi pogači, kruhkom z oljčnim oljem, orehovi potici, palačinke z oreščki.

Renski rizling, sladko
Jedi, ki ga spremljajo; haloška gibanica, palačinke z orehi, nadevane hruške.

Laški rizling, ledeno vino
Dobro se poda k jetrni pašteti, prekmurski gibanici, marelični pogači.

 

PREKMURJE:

Sauvignon, suhi jagodni izbor
Priporočene jedi so jastog, modri siri.

Laški rizling, suhi jagodni izbor
Priporočene jedi so prleška gibanica, palačinke z orehi, marelična pogača.

Šipon, suhi jagodni izbor
Jedi: modri siri, prleška gibanica, palačinke z orehi, nadevane hruške.

 

BIZELJSKO-SREMIŠKI OKOLIŠ

Kerner, suhi jagodni izbor
Poda se k orehovi in pehtranovi potici, palačinkam z orehi, sladicam iz gratiniranega sadja s sladoledi iz lupinastega sadja, modrim sirom.

Sauvignon suhi jagodni izbor
Priporočamo k sladicam prefinjenega okusa, kremnim rezinam, palačinkam z medeno-orehovim nadevom, sadni kupi.

Laški rizling, ledeno vino
Poda se k orehovi potici, palačinkam z mešanim nadevom in s čokolado.

 

BELA KRAJINA:

Sauvignon, ledeno vino
Sodi k potici, palačinkam z orehi, sadnim torte, sadnim kupam z jabolčno čežano in limono.

Sauvignon, suhi jagodni izbor
Sodi k jedem kot so orehova in pehtranova potica, palačinke z orehi, sladice iz gratiniranega sadja s sladoledi, pudingi iz riža.

Renski rizling, ledeno vino
Prijetno nam zaprija ob belokranjski pogači, orehovi in pehtranovi potici, palačinkam z nadevom iz čokolade, pomaranč, suhih marelic in vanilije.

 

VINORODNI OKOLIŠ VIPAVSKA DOLINA:

Klarnica, sušeno grozdje.
Priporočamo k jedem kot so sladka sadna kupa iz belega sadja in kivija, sadna torta, orehova potica.

 

VINORODNI OKOLIŠ KRAS:

Zlate solzice, Ruj sušeno grozdje.
Priporoča se k palačinkam z orehi, orehovim štrukljem, miškam, sladicam iz fig.

Vita, sušeno grozdje Vitovska grganja ( avtohtona sorta Krasa).

Sladice z figami, marelicami , čokoladni mousse.

 

VINORODNI OKOLIŠ SLOVENSKA ISTRA:

Sladki muškat, Malvazija pozna trgatev, Cipro.
priporočamo k sladkim jedem.

 

VINORODNI OKOLIŠ BRDA

Markiz, Pikolit, Verduc,

Sladice na bazi sadja.

Peter Boršič

Sorodne objave

Leave a Comment