V izolski občini bodo zasadili kar 3000 hrastov

Župan Občine Izola Danilo Markočič, direktorica raziskovalnega inštituta InnoRenew CoE izr. prof. dr. Andreja Kutnar, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec, minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo, glavni direktor družbe Slovenski gozdovi Zlatko Ficko in direktor Komunale Izola Denis Bele podpisali pismo o nameri zasaditve 3000 dreves na območju občine Izola, ki jih je za akcijo zagotovil raziskovalni inštitut InnoRenew CoE. Inštitut bo 15. februarja obeležil 3. obletnico obstoja, pred dnevi pa je v Livadah stekla tudi gradnja inovativne in največje lesene zgradbe raziskovalnega inštituta v Sloveniji.

Župan občine Izola Danilo Markočič je v uvodu izrazil veliko zadovoljstvo, da bo do konca prihodnjega leta na območju Livad zgrajena inovativna in večinoma lesena stavba raziskovalnega inštituta InnoRenew CoE. Delovanje vrhunske znanstvene institucije pomeni za Izolo dodano vrednost, med  drugim bodo občanke in občani pridobili priložnost za kakovostna delovna mesta ter veliko dodatnih znanj. Poudaril je pomen širitve raziskovalnih in izobraževalnih institucij izven siceršnjih univerzitetnih središč ter se zahvalil vodstvu raziskovalnega inštituta InnoRenew CoE za pobudo in sodelovanje pri zasaditvi 3000 hrastov na območju Izole. Nova drevesa bodo bistveno pripomogla k ohranjanju biodiverzitete na področju občine, hkrati pa bodo drevesa prinesla koristi tudi čebelarjem, saj gre za medonosne rastline.

Direktorica raziskovalnega inštituta InnoRenew CoE izr. prof. dr. Andreja Kutnar je predstavila projekt izgradnje stavbe inštituta, ki bo večinoma lesena, saj je les ter njegova uporabnost v gradbeništvu in drugih panogah najpomembnejši predmet delovanja in raziskovanja v okviru inštituta. Pri tem je poudarila, da akcijo zasaditve dreves vidijo predvsem kot dolgoročno vlaganje v dobro skupnosti, v kateri delujejo. Ob tretji obletnici obstoja pa je poudarila, da se v inštitutu zavedajo, da se bo za izgradnjo objekta porabilo 870 m3 lesa, a hkrati pojasnila, da bo v slovenskih gozdovih, s katerimi se trajnostno gospodari, v enem letu zrastlo toliko dreves, da bi lahko zgradili še 3000 takih stavb. 3000 hrastov naj bi bilo posajenih še pred predvideno izgradnjo inštituta konec leta 2021.

Podpisniki pisma so se zavezali tudi k udejanjanju Deklaracije o aktivni vlogi Slovenije pri oblikovanju nove svetovne politike do podnebnih sprememb. Slednja v 2. točki potrjuje zavezanost Slovenije načelom trajnostnega razvoja kot zavezo sedanjih generacij, da uresničijo takšen razvoj naše skupnosti, ki bo izboljšal možnosti prihodnjih generacij.  Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec je izrazila zadovoljstvo, da bo prav na območju slovenske Istre potekalo udejanjanje zgoraj omenjene deklaracije. Zasaditev takega velikega števila hrastov bo eden od pomembnih dejavnikov blaženja posledic podnebnih sprememb.

Minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo je poudaril pomen znanja, ki ga prinašajo tovrstne vrhunske raziskovalne institucije v okolja, kot je Izola. V preteklosti so tovrstne institucije nastajale v velikih urbanih okoljih s tradicionalnimi univerzitetnimi središči. Projekt InnoRenew je po mnenju ministra eden najbolj inovativnih projektov, ki jih v Sloveniji imamo in edini te vrste, ki smo ga doslej pridobili. Zanimiv je predvsem zato, ker je že sam objekt laboratorij za preučevanje.

Družba Slovenski državni gozdovi se je po besedah glavnega direktorja Zlatka Ficka akciji pridružila, ker podpira zelene projekte in razvojne ambicije lokalnih skupnosti, ker z akcijami ozavešča javnost o pomenu gozdov in ohranjanju narave, ter v primeru posaditve dreves v Izoli, tudi revitalizira malo donosne sestoje gozda. Večja akcija saditve hrastov bo potekala oktobra in novembra na Baredih, na površini velikosti skoraj 1 hektarja, ki so jo določili skupaj z Zavodom za gozdove Slovenije. Tehnično pomoč pri zasaditvi hrastov bo omogočilo JP Komunala Izola. Kot je povedal direktor Denis Bele bo predvidoma 60 dreves zasajenih na različnih lokacijah v mestu, preostale pa bodo v skupni akciji s Slovenskimi državnimi gozdovi v jesenskem času posadili v zaledju. Akcija je nadgradnja projekta Izola, zeleno mesto in zaveze, da na območju Izole posadimo več dreves kot jih odstranimo zaradi naravnih in drugih razlogov.

Dogodka so se udeležili tudi botri 12 dreves, ki so že posajena na območju Livad. Poleg šestih podpisnikov pisma, ki so hkrati botri dreves, so v vlogi botrov hrastov tudi: Miha Brlan, direktor družbe VG5, Matej Vukmanič, direktor družbe Marles hiše Maribor, Vladimir Durcik, direktor družbe Projekt Nova Gorica, dr. Anna in Jakub Sandak, raziskovalca InnoRenew CoE, Eva Prelovšek Niemelä in Aarne Niemelä, arhitekta InnoRenew CoE ter Bojana Sovič, direktorica družbe Proplus.

Podpisniki pisma so po dogodku simbolno posadili pet dreves na bližnjem travniku. Pridružila sta se jim tudi Branko Simonovič, podpredsednik Državnega zbora in dr. Jernej Štromajer, državni sekretar.

Sorodni članki