ŠOUP: Pomagajmo Aljoši do novih zmag

Lansko poletje si je Aljoša Habjan, 22 – letni študent Univerze na Primorskem nesrečno poškodoval vratni del hrbtenjače in s tem se je njegovo življenje drastično spremenilo – postal je tetraplegik.

Po nesreči je bil nemudoma operiran, po operaciji pa premeščen v Rehabilitacijski inštitut URI Soča, kjer še danes okreva in s pomočjo terapevtov izvaja razne vaje, redno telovadi ter se uči uporabljati pripomočke kot npr. nastavke za roke, ki mu olajšajo vsakdan. Zaradi poškodbe je večinoma odvisen od pomoči drugih, njegovo življenje pa je oteženo že pri najmanjših – vsakodnevnih opravilih, osebni negi, oblačenju in zlasti pri premikih, za kar bo potreboval elektromotorni voziček s specialno krmilno enoto.

Po končani rehabilitaciji se Aljoša vrača v domače okolje, ki ga je potrebno prilagoditi glede na njegove potrebe da bo lahko živel s čim manj pomoči drugih. Tovrstna prenova je za njegove domače velik zalogaj, saj je potrebno zagotoviti večje bivalne prostore (širša vrata, ravne površine, nižja okna, idr.), prilagoditi kopalnico z medicinskimi pripomočki za osebno higieno, zagotoviti posteljo z dodatnimi funkcijami in drugo. Poleg celotne prenove bivalnega okolja, Aljoša potrebuje tudi prilagojeno vozilo za relacijski prevoz, sobno električno dvigalo in računalniško podporo, katera mu bo služila za povezavo z zunanjim okoljem in pomagala k dokončanju študija.

Aljoša je pred tragičnim dogodkom treniral plavanje in v vrhuncu njegove športne kariere celo osvojil naslov državnega podprvaka. Vedno je bil nasmejan in energičen, kar kljub poškodbi izžareva tudi danes z ogromno pozitivizma in veliko željo, da uspešno dokonča študij na Fakulteti za vede o zdravju in se čim prej vrne na Obalo.

Na Študentski organizaciji Univerze na Primorskem nas je pretresla zgodba Aljoše, ki je začasa študija bival v študentskem domu Villa Domus, bil aktiven pri projektih Univerzitetne športne zveze Primorske in se vselej izkazal kot vesten študent.

Z željo, da lažje premosti vsakodnevne ovire po poškodbi in doseže zastavljene cilje bomo v ponedeljek, 17. februarja 2020 ob 20. uri v Areni Bonifika – Koper, v ta namen organizirali dobrodelno tekmo v sodelovanju s Košarkarskim klubom Koper Primorska, Univerzitetno športno zvezo Primorske in drugimi.

Hkrati pozivamo že sedaj, da pomagate Aljoši in donirate sredstva tako, da pošljete kratko sporočilo s ključno besedo ALJOSA5 na 1919 in prispevate 5 € za njegovo rehabilitacijo. Poljuben prispevek lahko nakažete tudi na račun: SI56 0700 0000 1031 394, Župnijska Karitas Železniki, Trnje 23, 4228 Železniki, s pripisom »ZA ALJOŠA«.

V mesecu in pol so ljudje dobrega srca na račun Karitasa in preko sms donacij ALJOSA5 na 1919 Aljoši donirali že 56.500 evrov. Dobrodelna tekma v Kopru bo tudi zadnji dobrodelni dogodek za zbiranje sredstev za Aljošo, saj se sms donacije zanj zbirajo le še do konca februarja.

Na Študentski organizaciji Univerze na Primorskem verjamemo, da lahko s skupnimi močmi pomagamo Aljoši do novih zmag.

Sorodni članki