Bomo letos na obali “našli” manj plastike?

Lanskega marca je Javni zavod Krajinski park Strunjan, s partnerji Zavodom TRI-NITI in Gospodarsko zbornico Slovenije, pričel z izvajanjem dveh pilotni aktivnosti:»Posvoji obalo« ter »SUPer gostinci«. Aktivnosti potekata v okviru projekta »Piloting Marine Litter Prevention and Mitigation Measures in Mediterranean Marine Protected Areas« katerega podpira organizacija MIO-ECSDE iz Grčije, v sklopu Interreg MED projekta »Plastic Busters« in ga sofinancira Evropski sklad za regionalni razvoj.

Posvoji košček obale

Aktivnost »Posvoji obalo« je namenjena predvsem ozaveščanju širše javnosti o problematiki in škodljivih učinkih odpadkov v morskem/vodnem okolju. Z namenom oblikovanja učinkovitih ukrepov za preprečevanje nastajanja morskih odpadkov so se v aktivnosti »Posvoji obalo« vključili zainteresirana javnost, skupine in posamezniki.

Skupine  in posamezniki so »posvojili« svoj košček obale v Krajinskem parku Strunjan, s čimer so se zavezale, da bodo redno čistili in odstranjevali odpadke iz svojega koščka obale ter zbirali podatki o vrstah in količinah zbranih odpadkov.

Kdo je že posvojil obalo?

V času  trajanja projekta so se  pobudi za posvojitev obale kot prvi odzvali Osnovna šola Lucija ter Gimnazija z italijanskim učnim jezikom Antonio Sema ter Društvo Anbot Piran. Projektu so se pridružili tudi posamezniki, ki jim je skrb za naravo blizu. Med njimi je tudi Ana Maria Mitič,  znanka televizijskih zaslonov in gledaliških odrov. Odkar je postala mama je še toliko bolj zapisana trajnostnem načinu življenja in je z veseljem posvojila košček obale.

Pomoč in izobraževanje

V okviru posvojitve so zaposleni v Krajinskem parku Strunjan izvajali predavanja na temo morskih odpadkov ter se z zainteresiranimi skupinami podali v najboljšo učilnico, v naravo. Vse aktivnosti so potekala v obdobju med karantenami in prav vsi se že veselijo, da bodo lahko zopet zavihali rokave in se srečali na obali, da bodo lahko poskrbeli za svoj košček obale.

Sicer pa Javni zavod Krajinski park Strunjan udeležencem nudi orodja in uporabne informacije ter strokovno podporo pri izvajanju čistilnih akcij v KP Strunjan.

Vsi, ki bi si želeli posvojiti obalo, najdete informacije na internetni strani KPS Posvoji obalo ali pa preko elektronske pošte info@parkstrunjan.si.

Vzorčenje in zbiranje podatkov
V sklopu akcije se zbrani podatki pošiljajo relevantnim državnim inštitucijam (MOP, IzVRS), ki so pristojne za oblikovanje in implementacijo predlaganih ukrepov za blaženje posledic onesnaženja morskega okolja z odpadki.

V času trajanja projekta so projektni partnerji izvedli štiri vzorčenja odpadkov na obali KP Strunjan, po predpisani metodologiji in smernicah EU – »katere upošteva in izvaja tudi RS«. Smernice in navodila glede izvedbe terenskega dela, so bila tudi posredovana koordinatorjem prostovoljnih skupin, ki so posvojile košček obale, le tej pa so izvedli še 4 dodatna vzorčenja. Le z upoštevanjem in sledenjem navodil in smernic se lahko zagotavlja kakovost in kontrola zbranih podatkov.

CIGARETNI OGORKI – še vedno najbolj pogost odpadek na slovenski obali
V sklopu čistilne akcije Čista obala so bili tudi v letu 2020 na prvem mestu med odpadki cigaretni ogorki. Že junija je bila v sklopu projekta na plaži v Krajinskem parku Strunjan postavljena skulptura, v kateri so razstavljeni ogorki najdeni na slovenski obali. Na dveh vstopnih točkah v park pa so postavljeni tudi novi koši za cigaretne ogorke

Po zadnji čistilni akciji so v *skulpturo dodali tudi pobrane “čike” leta 2020, v upanju, da bo podoba cigaretnih ogorkov obiskovalce parka opomnila naj le te ne puščajo v naravi.

SUPer GOSTINCI – recimo NE plastiki za enkratno uporabo

V Sloveniji je več kot 8.200 gostincev, ki zaposlujejo več kot 20.000 ljudi. Po nacionalni zakonodaji gostinstvo vključuje hotele, motele, penzione, prenočišča, gostilne, hotelska in apartmajska naselja, gore in druge domove, kampe, restavracije, gostilne, kavarne, slaščičarne, okrepčevalnice, bare ter obrate za pripravo in dostavo hrane.

Zaradi krize Covid-19 so morali gostinci v letu 2020 dvakrat ustaviti poslovanje za goste na kraju samem in tudi v letu 2021 poslujejo z omejitvami. Omogočena je dostava na dom, ki pa je močno povečala porabo plastike za enkratno uporabo. So pa kljub težkim časom določeni gostinci dali priložnost tudi okoljsku ozaveščenemu poslovanju in pristopili k aktivnosti »SUPer Gostinec «.

Aktivnost SUPer GOSTINEC namreč naslavlja uporabo plastike za enkratno uporabo v podjetjih z gostinsko dejavnostjo. Z julijem 2021 bo v Sloveniji, in tudi drugod po Evropi, prepovedana uporaba določenih plastičnih izdelkov za enkratno uporabo, uporabo drugih bo do leta 2026 potrebno zmanjšati, prilagoditi bo potrebno sistem zbiranja ter dizajn oblikovanja in proizvodnje nekaterih izdelkov (SUP Direktiva).

V okviru projekta je bil  razvit znak »SUPer GOSTINEC«, ki ga podeljuje Gospodarska zbornica Slovenije. Pridobi ga lahko gostinec, ki se odloči za poslovanje z manj ali brez plastike za enkratno uporabo, v določenem segmentu svoje ponudbe.

V sklopu projekta gostinci v sodelovanju z Gospodarsko Zbornico Slovenije sklenejo prostovoljno zavezo za doseganje ciljev SUP Direktive ali pa se zavežejo še zahtevnejšim ciljem. Podjetjem bodo strokovnjaki Službe za varstvo okolja pri GZS pomagali pri razumevanju SUP Direktive ter jim svetovali na kakšen način naj se lotijo tega izziva

Kaj je “SUP”?
Kratica SUP pomeni v originalu “Single-Use Plastic”, torej plastiko za enkratno uporabo.
Junija 2019 je Evropska komisija sprejela Direktivo, s katero želi preprečiti onesnaženje morskega okolja z odpadki iz plastike za enkratno uporabo (SUP Direktiva). Od julija 2021 bo veljala prepoved uporabe določenih plastičnih izdelkov, kot so slamice, pribor in krožniki, posode za živila iz stiroporja, itd.. Uporabo nekaterih izdelkov iz plastike za enkratno uporabo pa bo potrebno zmanjšati.

Na območju Krajinskega parka Strunjan in drugje na obali, ter po Sloveniji, je GZS      lani pristopil      do gostincev, ki uporabljajo plastiko za enkratno uporabo in jih spodbudil  k spremembi te prakse. Prvi gostinec, ki je podpisal zavezo uporabe manj plastike za enkratno uporabo, je podjetje Sovita Prehrana in storitve d.o.o.. Sledilo je še pet podjetij z obale: Pizzeria Santa Lucia iz Portoroža, Hangar Bar iz Izole, Gostilna Bujol  iz Izole, Belvedere hoteli in turizem d.o.o. z Restavracijo Kamin iz Izole ter znotraj območja Krajinski park Strunjan Gostišče Rog, Okrepčevalnica pri Križu.

Gostinci, ki bi želeli pridobiti znak SUPer GOSTINEC, ste vabljeni, da se oglasite na GZS, Služba za varstvo okolja, na telefon 01/ 5898 187 ali preko spletne pošte andreja.palatinus@gzs.si. Vabljeni tudi, če imate kakršnakoli vprašanja glede SUP Direktive.

Vabljeni, da tudi vi posvojite košček obale in predvsem, da že danes zmanjšate uporabo plastike za enkratno uporabo.

mag. Brina Knez
Višja naravovarstvena svetovalka

Sorodni članki