Akcija “Bodi zvezda, ne meči petard!”

Policija glede problematike na področju uporabe pirotehničnih sredstev že nekaj let zelo uspešno izvaja preventivno akcijo Bodi zvezda, ne meči petard!. Na letošnjih plakatih je slogan Poišči svoj stil! Zažigaš lahko tudi brez petard!, ki krasijo predvsem stene osnovnih šol. Otroke in mladostnike k varni uporabi pirotehničnih sredstev pozivata tudi akrobata Filip in Blaž iz F & B Acrobatics, ki podpirata našo letošnjo preventivno akcijo.

Pokazalo se je, da lahko s preventivnim pristopom spreminjamo navade občanov, predvsem mladoletnikov, glede uporabe pirotehničnih izdelkov. Zaradi dobrih odzivov bo slovenska policija tudi v prihodnje izvajala to akcijo. S pomočjo različnih akcij smo ne le zmanjšali uporabo pirotehničnih izdelkov ampak tudi pripomogli k zmanjšanju telesnih poškodb zaradi uporabe teh izdelkov.

Z zadovoljstvom ugotavljamo, da v zadnjih letih na na območju Policijske uprave ni bilo oseb, ki bi se poškodovale pri uporabi pirotehnike. Na splošno lahko rečemo, da število zasegov in poškodb upada, pa vendar vsako leto na območju Slovenije beležimo kar nekaj zelo resnih poškodb, ki po navadi za vedno zaznamujejo življena posameznikov. Spremljanje statističnih podatkov o ukrepih policije kaže na zmanjšanje kršitev po Zakonu o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih. Na splošno velja, da so občani, tudi mladostniki, vse bolj osveščeni o varni rabi pirotehničnih izdelkov. Kljub pozitivnim trendom pa še vedno opažamo, da so približno 50 % kršitev storile mladoletne osebe.

Policisti PU Koper v teh predprazničnih dneh intenzivno izvajamo vse naloge, ki so usmerjene tako v preventivno delovanje in osveščanje o nevarnostih uporabe pirotehničnih izdelkov, kot tudi vse ostale naloge za odkrivanje preprodaje in preprečevanje uporabe tovrstnih izdelkov, saj imamo do tega ničelno toleranco.

Na današnji novinarski konferenci so predstavili nekaj zasegov pirotehnike, hkrati pa smo opozorili na posledice, ki nas lahko doletijo zaradi nepravilne uporabe.

Predstavnik PU Koper, inšpektor Damjan Sever, je predstavil preventivne in represivne ukrepe, ki se jih poslužujemo v policiji za omejevanje uporabe pirotehničnih sredstev. Letos smo veliko aktivnosti usmerili prav v represivno delovanje, torej v odkrivanje prekrškov in kaznivih dejanj. Tržni inšpektor Urban Kodrič je predstavil, kako odkrivajo nezakonito prodajo pirotehnike. Letno opravijo približno 80 pregledov prodajaln, vendar do letos takšnih kršitev nedovoljene prodaje niso odkrili. Komandir PP Postojna, Bojan Žolger, je predstavil dobro sodelovanje s tržno inšpekcijo. V Postojni so obravnavali odmevno detonacijo, ko je nekdo vrgel močno pitotehnično sredstvo v smetnjak in tako poškodoval knjižnjico. Storilca še iščejo. Včeraj pa so opravili tudi eno hišno preiskavo, na podagi pridobljenih informacij, da fizična oseba na črno preprodaja pirotehniko. Nadaljujejo z zbiranjem informacij.

Posledice nepravilne, objestne in pretirane uporabe pirotehnike pa je predstavila dr. Sandra Tušar iz Splošne bolnice Izola, Oddelka za kirurgijo. Najpogostejše poškodbe pri uporabi pirotehnike so poškodbe glave, oči in rok, pa tudi raztrganine, opekline in celo amputacije. Na srečo v zadnjih dveh letih v SB Izola niso obravnavali huje poškodovanih oseb. Sicer pa so poškodovani večkrat moški kot ženske, otroci pa dobijo največ poškodb kot opazovalci. Zdravniki menijo, da se je najbolje pirotehničnim sredstvom popolnoma odpovedati. Pojdimo raje na organizirane ognjemete in se tam tega dodobra naužijmo.

V zadnjih dneh smo tudi na območju PU koper zasegli več kosov pirotehničnih sredstev, obravnavali pa smo tudi nekaj poškodovanj stvari. Prejeli smo več
klicev zaradi pokanja, ko pa policistom ni uspelo ugotoviti kršitelja. Konec prejšnjega tedna smo skupaj s tržno inšekcijo izvajajli poostrene nadzore in pri tem odkrili nepravilnosti pri prodaji pirotehnike v različnih prodajalnah.

V četrtek, 12. 12. 2019, so policisti PP Sežana prišli do informacij, da je več otrok kupilo petarde v trgovini v Sežani. Z dodatnim zbiranjem obvestil so ugotovili, v kateri trgovini so petarde kupili. O tem smo obvestili Tržni inšpektorat RS – Območna enota Koper – Postojna, inšpektor pa je v trgovini opravil inšpekcijski pregled. Zasegel je 1000 kosov »pop pop« pirotehničnih izdelkov (petard), ki spadajo v F1 razred, in 880 kosov petard »mini cicole«, ki sodijo v F2 razred. Postopek zaradi prodaje pirotehničnih izdelkov brez ustreznega dovoljenja bo izvedel TIRS, policisti pa zbirajo dodatna obvestila in bodo zoper prodajalca izvedli tudi prekrškovni postopek zaradi prodaje pirotehničnih izdelkov, ki niso ustrezno označeni (vsak pirotehnični izdelek mora biti označen v slovenskem jeziku s podatki, ki so določeni v pravilniku). Prav tako je prodajalec storil prekršek, ker je pirotehnične izdelke prodajal v času, ko prodaja ni dovoljena (dovoljena prodaja le od 19. do 31. decembra).

Policisti so nato z zbiranjem obvestil prišli do informacije, da se v podobni trgovini v Postojni prav tako prodaja pirotehnične izdelke brez dovoljenja. Tudi v Postojni je inšpektor TIRS isti dan opravil pregled in zasegel dodatnih 400 kosov pirotehničnih izdelkov.

Naslednji dan (v petek, 13. 12.) so policisti PP Izola z zbiranjem obvestil ugotovili, da je devet letni otrok v eni od trgovin kupil pirotehnične izdelke kategorije F1 (petarde »POP POP«), ki jih je dovoljeno prodajati zgolj osebam starejšim od 14 let. 46 petard so policisti tudi zasegli. Policisti so v trgovini z živili nato zasegli še 2100 petard. Ugotovljeno je bilo, da prodajalec nima dovoljenja za prodajo pirotehničnih izdelkov, da je prodajal pirotehnične izdelke izven dovoljenega časa in osebam mlajšim od 14 let. Policisti bodo IRSNZ podali predlog za uvedbo postopka o prekrških.

Policisti PP Izola so v začetku decembra pri opravljanju hišne preiskave zasegli tudi pet večjih petard z vžigalno vrvico. Zaradi posesti teh petard bo zoper lastnika izveden prekrškovni postopek.

Vse občane opozarjamo, da je po zakonu (Zakon o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih – ZEPI) prodaja ognjemetnih izdelkov kategorije F1, katerih glavni učinek je pok, fizičnim osebam dovoljena od 19. do 31. decembra, njihova uporaba pa je po zakonu dovoljena zgolj od 26. decembra do vključno 1. januarja.

V to I. kategorijo uvrščamo vse pirotehnične izdelke, katerih glavni učinek je pok. Gre torej za izdelke, kot so npr. razne pokajoče žabice, metuljčki, vžigalice, t.i. pasje bombice in podobno torej pirotehnika, ki je med fizičnimi osebami najbolj razširjena in hkrati tudi najbolj moteča za okolico. Vsa ostala pirotehnična sredstva, ki so uvrščena v višje kategorije, so za fizične osebe prepovedana, kazniva pa je ne samo njihova uporaba ampak že sama posest.

Kljub navedenemu je seveda uporaba ognjemetnih izdelkov, katerih glavni učinek je pok, prepovedana v strnjenih stanovanjskih naseljih, zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za potniški promet in na površinah, na katerih potekajo javni shodi in javne prireditve. V stanovanjskih zgradbah in drugih zaprtih prostorih je dovoljeno uporabljati zgolj ognjemetne izdelke 1. kategorije, ki so proizvedeni, namenjeni in označeni za tako uporabo.

Glede na vsakoletne izkušnje in nevarnosti, ki jih pirotehnični izdelki prinašajo s seboj, je potrebno poudariti, da je fizičnim osebam prepovedana vsakršna:
– predelava pirotehničnih izdelkov zaradi povečanja učinka in posest takih izdelkov;
– uporaba pirotehničnih izdelkov v ali na drugih predmetih;
– lastna izdelava pirotehničnih izdelkov ali zmesi in posest takih izdelkov;
– in preprodaja pirotehničnih izdelkov.

Če pirotehnična sredstva že uporabljate, naj bodo le-ta zagotovljeno varna. V kolikor se uporabi pirotehnike ne morete izogniti, nakup tovrstnih izdelkov opravite v specializiranih trgovinah in ne od uličnih preprodajalcev na črnem trgu, izdelke pa vedno uporabljajte zgolj v skladu z navodili proizvajalca. Opozarjamo, da morajo biti vsa pirotehnična sredstva v specializiranih trgovinah ustrezno označena, opremljena z deklaracijami, k izdelku pa morajo biti obvezno priložena navodila za uporabo v slovenskem jeziku. Zakonodaja sicer predvideva, da pirotehničnih izdelkov posamezne kategorije ni dovoljeno prodajati fizičnim osebam, ki so mlajše od 14 let za kategorijo F1 in 16 let za kategorijo F2.

Pirotehnične izdelke kategorij F3, F4, T2 in P2 lahko kupujejo, posedujejo ali uporabljajo zgolj pravne osebe, ki imajo dovoljenje za promet s pirotehničnimi izdelki, razen določenih v zakonu predvidenih izjem, ki dovoljujejo uporabo tudi fizičnim osebam. Prodaja, posest in uporaba ognjemetnih izdelkov kategorije F2 in F3, katerih glavni učinek je pok, je prepovedana.

Predvidena globa za fizične osebe, ki jo predvideva Zakon o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih, je od 400 do 1.200 evrov, za pravne osebe pa vse do 50.000 evrov. Pri tem se izreče tudi stranska sankcija odvzema pirotehničnega izdelka, tudi, če izdelki niso storilčeva last.

Poleg navedenega se je potrebno zavedati, da pirotehnična sredstva s pokajočimi učinki ne motijo in vznemirjajo zgolj ljudi, ampak tudi živali, ki se pred pokanjem ne morejo skriti. Na tem mestu je zato potrebno omeniti tudi določila Zakona o zaščiti živali, ki prepoveduje obmetavanje živali s petardami ali drugimi pirotehničnimi sredstvi.

Sorodni članki