Kongres športne medicine prvič v Sloveniji

V Portorožu se je končal 11. Kongres medicine in športa (EFSMA), ki ga je prvič gostila Slovenija in je potekal pod Častnim pokroviteljstvom Predsednike Republike Boruta Pahorja. Glavni temi kongresa sta bili pomoč zdravim mladim športnikom in vadba na recept kot preventiva za zdravje in kot terapija. Kongres je bil namenjen vsem, ki se kakorkoli ukvarjajo s področjem športne medicine.

Organizatorji, z doc. dr. Petro Zupet na čelu, so pripravili vsebinsko multidisciplinaren kongres, ki se je udeležilo okoli 450 udeležencev iz 42 držav s celega sveta. V treh dneh je 70 predavateljev, ki prihajajo iz 25 držav izvedlo 75 predavanj, izpeljanih pa je bilo še šest delavnic in trije tečaji. Obiskovalci so bili iz vrst specialistov in specializantov medicine dela, prometa in športa, pediatrije, družinske medicine, ortopedije, travmatologije in tudi zdravnike vseh drugih specialnosti, ki se srečujejo z mladimi športniki, ali želijo telesno vadbo uporabljati kot obliko »zdravila« za zdravljenje kroničnih nenalezljivih bolezni. Med drugim so gostili tudi fizioterapevte, kineziologe in trenerje, športne znanstvenike, mlade zdravnike in študente medicine in športa.

Med najbolj zanimivimi temami minulega kongresa naj omenimo teme o iskanju talenta z vidika genetskih predispozicij, kdaj začeti s tekmovalno kariero pri mladih športnikih, prehrana športnikov v času okrevanja in analiza nastopov transgender in interseks športnikov. Predavanja so izvedena v številnih sklopih kot so: Kako narediti vrhunskega športnika, Vadba na recept (predavanja Sedenje je novo kajenje, Kako najti motivacijo za gibanje in Vadba kot preventiva), Srčne bolezni športnika, Prehranski trendi v športu, Preprečevanje dopinga v športu, Preventiva in rehabilitacija v športu: nove perspektive, in drugimi.

Petra Zupet, predsednica kongresa, je ob zaključku povedala: ”Veseli me, da so bili na letošnjem evropskem Kongresu medicine in športa prisotni tako posamezniki na začetku svoje medicinske, športne poti, kot izkušeni predstavniki iz številnih držav, saj sta bila izmenjava znanj in posredovanje izkušenj tako na najvišji možni ravni. Vsebina in aktualnost predavanj je bila ključ do velikega obiska kongresa. Veseli me, da smo z organizacijo kongresa Slovenijo postavili ob bok vsem državam, kjer je športna medicina dobro razvita.”

11. EFSMA kongres so podprli tudi Olimpijski komite Slovenije, Ministrstvo za zdravje in Občina Piran, za kar se organizatorji kongresa zahvaljujejo.

Sorodni članki