Kronika: 20.03.2020

Policisti Policijske uprave Koper so v zadnjih 24ih urah intervenirali v 27 nujnih  primerih in na številko 113 prejeli 192 klicev. Obravnavali so šest prometnih  nesreč,  v katerih je nastala premoženjska škoda, in zasegli eno vozilo.  S  področja  kriminalitete  nismo  obravnavali  nobenega kaznivega dejanja. 6-krat so intervenirali zaradi kršitev javnega reda in miru.

Pri  Sv.  Antonu so policisti ustavili 46-letnega voznika skuterja, ki nima vozniškega dovoljenja. Vozilo so mu zasegli, sledi obdolžilni predlog.

Poskus uboja

18.  3. popoldan smo bili obveščeni, da je na gradbišču v Črnem kalu zaradi spora  sodelavec  z macolo udaril po glavi 23-letnega državljana Kosova, ki prebiva  v  Sloveniji.  Z  razpočno  rano  so ga odpeljali v bolnišnico. Po opravljenih  razgovorih  in zbranih obvestilih je bil prijet včeraj zjutraj tuj  državljan,  ki  prav  tako  prebiva  v  Sloveniji.  Star je 32 let. Po zaključenih  policijskih  postopkih  je  bil  s  kazensko ovadbo za kaznivo dejanje  poskusa  uboja danes dopoldan priveden k preiskovalnemu sodniku na zaslišanje.

Prepoved zbiranja – opozorilo

Danes  od  polnoči  velja začasna prepoved zbiranja ljudi na javnih shodih, prireditvah   in   drugih  dogodkih  na  javnih  krajih. Odlok  začne  veljati  20. marca 2020 ob 00.00 in velja do preklica. Zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije SARS-CoV-2 (COVID-19) se do nadaljnjega prepoveduje  gibanje  in  zbiranje  ljudi  na  javnih krajih in površinah v Republiki  Sloveniji  ter  prepoveduje  dostop na javna mesta in površine v Republiki Sloveniji.

Gibanje, dostop in zadrževanje na javnem kraju se v okviru zgoraj navedenih izjem dovoljuje tudi:
–  skupinam  oseb,  če  gre  za  ožje  družinske  člane  ali člane skupnega gospodinjstva  in  če je mogoče ob tem gibanju zagotoviti varno razdaljo do gibanja podobnih skupin,
–  skupinam  sodelavcev  do  največ  pet oseb, če uporabljajo skupni osebni transport za prevoz na delo ali so vpoklicani za opravljanje nalog v okviru Civilne zaščite.
–  med  izjemami  je  tudi  dostop  do službe, lekarn, bolnišnic, trgovin z živili…

Globe  za prekrške po tem odloku se izrekajo po zakonu, ki ureja nalezljive bolezni. Več preberi na: https://bit.ly/3dfC86p

Prehajanje državne meje

Slovensko-italijansko  mejo  je  dovoljeno  prečkati  na  štirih kontrolnih točkah, in sicer na Vrtojbi, Fernetičih, Škofijah in Krvavem potoku. Tri so odprte  ves  čas,  kontrolna  točka Krvavi potok pa je odprta med 5. in 23. uro.

Razglašena je velika požarna ogroženost!

Od  20.  marca  2020 je razglašena tudi velika požarna ogroženost naravnega okolja  na  območju  celotne  države.  Razglas ne velja za območja s snežno
odejo. Z  dnem  razglasitve  velike požarne ogroženosti je v naravnem okolju poleg požiganja  in  odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo  požar,  prepovedano  tudi  kuriti,  kuriti kresove, požigati na območjih  ob infrastrukturnih objektih, izven pozidanih površin uporabljati predmete,  naprave  ali  izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemete.

Pristojni   organi  bodo  v  času  razglašene  velike  požarne  ogroženosti naravnega okolja izvajali poostren nadzor. Gasilci  in  policisti  sodijo  med  poklice,  ki  so  zelo  obremenjeni  s preprečevanjem  širjenja  korona virusa. Da jih ne bi dodatno obremenili in bi  čim  več  gasilcev  in  policistov ohranili v stanju pripravljenosti za potrebe  morebitne pomoči ob širjenju epidemije, pozivamo vse, da ne kurite v naravi!!!


#ostanidoma
Prebivalce  pozivamo, da se držijo vseh samozaščitnih ukrepov in upoštevajo priporočila, ukrepe in odredbe.

Sorodni članki