Ta vikend se zaključuje 39. poletni tabor Musica creativa

V Izoli ta teden poteka 39. poletni tabor mladih godbenic in godbenikov Musica creativa, na katerem udeleženci mojstrijo svoje glasbeno znanje in izkušnje, ter se hkrati pripravljajo na dva zaključna koncerta. Prvi bo na Manziolijevem trgu v Izoli v petek, 23. avgusta 2019, ob 19. uri, ko bodo mladi godbeniki popestrili dogajanje ob ribiškem prazniku, temu pa bo v soboto, 24. avgusta 2019, ob 19. uri, sledil zaključni koncert tabora, ki se bo odvil v dvorani Marjana Kozine v Slovenski filharmoniji v Ljubljani. Na taboru, ki ga organizirata Javni sklad RS za kulturne dejavnosti in Zveza slovenskih godb, pod vodstvom priznanih mentorjev in dirigentov zavzeto muzicira in se pripravlja na nastop več kot 110 udeležencev. Ti sestavljajo dva orkestra, Slovenski mladinski pihalni orkester, ki mu dirigira Gašper Salobir in Mladinski pihalni orkester Musica creativa, ki mu dirigira Matjaž Meden.

Po učilnicah, hodnikih in dvoranah Osnovne šole Vojke Šmuc, le nekaj streljajev od centra Izole, te dni odmeva glasba, pomešana z razposajenim otroškim vrvežem. Udeleženci tabora Musica creativa so namreč po večini osnovno in srednješolci, zato poleg resnega glasbenega dela ne manjka tudi smeha in zabave. Z njimi dela petnajst mentorjev in dva dirigenta, kako poteka delo, pa nam je povedal dirigent Matjaž Meden: »Otroci note dobijo domov že pred pričetkom tabora, tako da vedo, kaj jih čaka. Tukaj z njimi delajo mentorji po glasbenih sekcijah, tako pripravljeni pa pridejo na skupne vaje z orkestrom. Moram povedati, da vodenje priložnostnega orkestra res ni enostavno, saj nikoli ne veš, kaj te čaka in kako pripravljeni so glasbeniki, nekateri sploh prvič igrajo v orkestru. In tak orkester uglasiti v le enem tednu je res velik izziv.« Matjaž Meden je sicer trobentač, a ima tudi z dirigiranjem bogate izkušnje, saj to počne že deset let.

Na Musici creativi je v vlogi dirigenta prvič, in  tudi zato se nadvse veseli zaključnega koncerta, na katerem bodo imeli priložnost pokazati osvojeno znanje. Kot zanimivost še dodajmo, da v orkestru, tudi na zaključnem koncertu, igrajo tudi mentorji. Eden od njih, Aleš Klančar, ki poučuje trobento pravi, da je je delo na taboru Musica creativa nekaj posebnega, saj poteka izredno intenzivno. »Delamo tudi več kot osem ur na dan in v tem času otroci predelajo ogromno materiala. A bojazen, da ne bi zmogli, je povsem odveč, saj se je izkazalo, da imajo izredno sposobnost obdržati koncentracijo zelo dolgo časa, tako da smo res produktivni. Seveda pa imajo tudi dovolj prostega časa, in ker smo na morju, ga tudi dobro izkoristimo.«

Prav tako zadovoljni so mladi glasbeniki, mnogi so na taboru prvič in predvsem izkušnja igranja v orkestru je za njih nekaj posebnega. »Res moraš biti zelo pozoren, dobro šteti in poslušati dirigenta, sicer se hitro izgubiš,« se je smejala Nela Leskovic, ki v orkestru sedi za tolkali. Nad tem glasbilom se je navdušila že kot majhen otrok, ko je poslušala svojo teto, kako lepo igra, medtem ko je Lara Marija Lovše s pozavno nerazdružljiva zato, ker njen inštrument velja za kraljico trobil, iz katere dobiš zvoke, ki jih iz drugih ne moreš. Trobilec je tudi Mark Volk, ki že več let igra bariton, tokrat pa se bo prvič preizkusil tudi v orkestru. »V orkestru je lažje igrati, saj ni treba ves čas slediti glavni melodiji,« je povedal.

Med pogovorom so se nam pridružili še trobentači in rogisti, ki so se namesto z besedo raje predstavili z zaigranimi notami. Prav vsi pa že nestrpno pričakujejo zaključni nastop, ki bo nekaterim predstavljal ognjeni krst v orkestru.

Zaključni koncert:

 –          Petek, 23. avgust 2019, ob 19. uri, Manziolijev trg v Izoli

–          Sobota, 24. avgust 2019, ob 19. uri, Slovenska filharmonija v Ljubljani


Na koncertnem sporedu najdemo dela, ki so jih napisali Tomaž Habe, James Curnow, Elton John, John Higgins, Vinko Štrucl, Marjan Kozina, Ladislav Leško, Vladimir Mustajbašić, Rui RodriguesGiuseppe Verdi, Franco Cesarini, Tilen Slakan in Peter Tovornik. Tri izmed skladb bodo na koncertih doživele svetovno premiero.

Vstop na vse koncertne prireditve bo prost.

Sorodni članki