Jadranje: Mrakova in Macarolova v finale, a brez medalje

Jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol sta predzadnji dan svetovnega prvenstva razreda 470 v japonski Enošimi napredovali s sedmega na šesto mesto, vendar ostali brez možnosti za odličja. Zaostanka 28 točk za tretjeuvrščeno ekipo v velikem finalu kljub dvojnemu točkovanju ne bosta mogli nadoknaditi.

Najboljša slovenska ekipa lanskega leta je na olimpijskem prizorišču v močnem vetru in 1,5 metrskem valu zadnje tri plove končala na 11., 8. in 12. mestu ter po enajstih regatah zaseda skupno šesto mesto. Primorki z 92 točkami nimata več možnosti za bron, saj tretjeuvrščenih Francozinj, ki imata 64. točk, v sklepni regati kljub dvojnim pikam ne moreta več prehiteti.

“Za nami je kar naporen in zanimiv teden. Danes smo jadrali po 18 do 21 vozlov vetra, z ogromnim valom na oceanu. Nekatere regate sva odjadrali odlično, v nekaterih pa naredili tudi kakšno napako. Včeraj in danes sva imeli po močnem vetru precej težav z vožnjo v orco. Na prvo bojo nisva prihajali v ospredju, a sva nato krme odlično odvozili in pridobivali mesta. Svetovno prvenstvo se ni odvilo tako, kot sva si zadali, sva pa vsaj videli, katere so najine svetle točke in katere slabosti jadranja morava v pogojih tu na Japonskem še popraviti. Jutri se bova potrudili, da bova regato za medalje čim bolje odvozili,” sta iz dežele vzhajajočega sonca sporočili slovenski predstavnici, ki lahko v najboljšem primeru posežeta po petem mestu in tako izenačita rezultat iz leta 2014.

V petkovem finalnem boju najboljše deseterice se bosta vodilni Britanki Hannah Mills in Eilidh McIntyre (48 točk) udarili za zmago z branilkama naslova Ai Kondo Yoshida in Miho Yoshioka (49 točk), za tretje mesto pa bo dvoboj potekal med bronastima olimpijkama v Riu Camille Lecointre – Aloise Retornaz (64 točk) ter italijanskim parom Elena Berta – Bianca Caruso (68 točk).

VRSTNI RED – 11 regat, odbitek najslabše
1. GBR Hannah Mills / Eilidh McIntyre – 48 točk
2. JPN Ai Kondo Yoshida / Miho Yoshioka – 49 točk
3. FRA Camille Lecointre / Aloise Retornaz – 64 točk
4. ITA Elena Berta / Bianca Caruso – 68 točk
5. ESP Silvia Mas Depares / Patricia Cantero Reina – 74 točk
6. SLO Tina Mrak / Veronika Macarol – 92 točk
7. POL Agnieszka Skrzypulec / Jolanta Ogar – 97 točk
8. CHN Mengxi Wei /Haiyan Gao – 100 točk
9. AUS Nia Jerwood / Monique Devries – 107 točk
10. BRA Fernanda Oliveira / Ana Barbachan – 109 točk

Sorodni članki