V Izoli bo muziciralo več kot 110 mladih godbenikov

Med 18. in 24. avgustom 2019 se bo v Izoli odvijal že 39. poletni tabor mladih godbenic in godbenikov Musica creativa, na katerem bo več kot 110 udeležencev pod vodstvom priznanih mentorjev izpopolnjevalo svoje glasbeno znanje in ustvarjalnost.  Ob koncu tabora, ki ga organizirata Javni sklad RS za kulturne dejavnosti in Zveza slovenskih godb, se bodo glasbeniki predstavili na dveh koncertih. Prvi bo na Manziolijevem trgu v Izoli v petek, 23. avgusta 2019, ob 19. uri, ko bodo mladi godbeniki popestrili dogajanje ob ribiškem prazniku. Naslednji večer, v soboto, 24. avgusta 2019, ob 18. uri, pa sledi zaključni koncert tabora, ki se bo odvil v dvorani Marjana Kozine v Slovenski filharmoniji v Ljubljani. Tri izmed skladb, izvedenih na koncertih, bodo doživele svetovno premiero, vstop na prireditve pa je prost.

Udeleženci tabora sodelujejo na individualnih delavnicah z izbranimi mentorji po posameznih inštrumentih, skupaj pa v orkestrih in v komornih skupinah. Na letošnji Musici creativi bosta delovala dva pihalna orkestra, Slovenski mladinski pihalni orkester, ki mu dirigira Gašper Salobir in Mladinski pihalni orkester Musica creativa, ki mu dirigira Matjaž Meden. Tako kot v večini evropskih držav namreč tudi v Sloveniji vsako leto sestavimo slovenska mladinska pihalna orkestra, ki sta tisto leto reprezentativna mladinska pihalna orkestra Republike Slovenije.

Sestavljena sta iz mladih glasbenic in glasbenikov med devetim in devetindvajsetim letom, udeležencev izobraževanja Musica creativa pod vodstvom visoko usposobljenih akademskih glasbenikov. Do sedaj so orkestrom že dirigirali Alojz Zupan, Jože Hribovšek, Simon Robinson, Miro Saje, Jan Cober, Boštjan Dimnik, Gregor Kovačič, Mitja Dragolič, Marjan Grdadolnik in drugi.

Tradicija taborov, ki jih JSKD in Zveza slovenskih godb organizirata za mlade godbenice in godbenike, je dolga, saj je bil prvi že leta 1979 v Ljutomeru. V vsem tem času so organizatorji udeležencem ponudili številna nova znanja, izobraževanje pri vrhunskih mentorjih iz Slovenije in tujine in možnost delovanja na področju godbeništva na višji ravni.

Musica Creativa je postala nepogrešljiv del godbeniške dejavnosti tako za mlade glasbenike kot poslušalce, saj ponuja možnost spoznavanja razvoja svetovnega godbeništva. V  Sloveniji je godbeništvo dobro razvito, godbe so pri svojem delu vsestranske, usmerjene v različne glasbene zvrsti, tako igrajo tradicionalne marše, koračnice, pa tudi moderne skladbe in priredbe filmske glasbe. Poleg tega obstajajo tudi simfonična dela, ki so ali prirejena ali pa napisana izrecno za pihalni orkester. Vse to je možno zaradi posebnega zvočnega učinka godb, saj pihala in trobila ustvarjajo bleščeč zvok in so zmožna prilagajanja vsem slogom in »koncertnim« prostorom. Za godbe vsako leto po vsem  svetu in tudi v Sloveniji nastajajo nove in nove skladbe, v katerih skladatelji iščejo zvočne in pedagoške pristope pri glasbenem izobraževanju mladih.

Delavnice po posameznih inštrumentih bodo letos vodili naslednji mentorji:

  • Irena Rovtar in Nina Rupnik za flavto,
  • Monika Babič za oboo,
  • Jakob Bobek in Mitja Dragolič za klarinet,
  • Dejan Rihtarič za fagot,
  • Ita Nagode za saksofon,
  • Aleš Klančar in Miha Salobir za trobento,
  • Tadej Kopitar za rog,
  • Andraž Cencič za pozavno,
  • Rok Vilhar za nizka trobila
  • Mitja Tavčar in Vito Opeka za tolkala

Med mentorji letošnje Musice creative pa bo s svojo kreativnostjo sodeloval tudi Dejan Krajnc, klarinetist in član Poskočnih muzikantov, ki je kot otrok začel svojo glasbeno pot v Laški pihalni godbi in se tudi redno udeleževal godbenih taborov.

Zaključni koncert:

Petek, avgust 2019, ob 19. uri, Manziolijev trg v Izoli

Sobota, 24. avgust 2019, ob 18. uri, Slovenska filharmonija v Ljubljani

 

Na koncertnem sporedu najdemo dela, ki so jih napisali Tomaž Habe, James Curnow, Elton John, John Higgins, Vinko Štrucl, Marjan Kozina, Ladislav Leško, Vladimir Mustajbašić, Rui Rodrigues, Giuseppe Verdi, Franco Cesarini, Tilen Slakan in Peter Tovornik. Tri izmed skladb bodo na koncertih doživele svetovno premiero.

Vstop na vse koncertne prireditve bo prost.

Sorodni članki