Občinski svet Občine Piran je sprejel investicijski projekt ureditve ribiškega pristanišča v Seči

Občinski svet Občine Piran je danes potrdil investicijski projekt ureditve ribiškega pristanišča v Seči. Občina Piran se bo lahko na podlagi te odločitve potegovala za pridobitev evropskih sredstev v višini 2,1 milijona evrov. Občina želi z ureditvijo pristanišča omogočiti ribogojcem in školjkarjem varne pogoje za delo ter urediti sedaj zanemarjeno območje, ki predstavlja po mnenju velike večine prebivalcev in obiskovalcev eno izmed najbolj degradiranih delov slovenske obale.

V primeru pridobitve vseh pozitivnih mnenj ter gradbenega dovoljenja bo občina septembra podala vlogo za pridobitev EU sredstev. Po pridobitvi sofinanciranja bo potrebno izvesti postopek javnega naročanja. Ob optimističnem poteku vseh postopkov bi lahko Občina Piran pričela z gradnjo novembra 2019 in jo zaključila pred poletjem 2020. Temu bo sledila pridobitev uporabnega dovoljenja in predaja pristanišča v upravljanje JP Okolje Piran.

Ureditev ribiškega pristanišča pomeni obenem začetek urejanja protipoplavnih nasipov na Dragonji. Projekti Ribiškega pristanišča, Jernejevega kanala in protipoplavne zaščite sečoveljskih solin so tako medsebojno povezani in se dopolnjujejo.

Vrednost celotne investicije, ki temelji na projektu za pridobitev gradbenega dovoljenja in projektantskem predračunu, dosega 2.543.116 eur. Iz sredstev Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo bi lahko Občina Piran dobila 2.099.242 eur, sama pa bo morala zagotoviti po trenutni finančni projekciji 443.874 eur.

Sorodni članki