Dvojna slovenska zmaga po trilerju v Celju

Luka Mezgec (Mitchelton – Scott) prvi, Grega Bole (Bahrain-Merida) drugi! Sanjski zaključek druge etape 26. dirke Po Sloveniji za slovenske navijače kolesarstva, ki so bili le nekaj minut po zaključku dirke priča še enemu pomembnemu dogodku – Luka Mezgec je oblekel zeleno majico vodilnega na dirki.

Druga etapa je pričakovano postregla z velikimi pretresi v zaključku dirke, ko so se morali kolesarji povzpeti na Svetino in Celjsko kočo, a zaključek je sledil šele kasneje v centru Celja. Razgibano je bilo sicer že v prvem delu z vzponom na Veliko Tinje, ko je bila v ospredju trojica David Per (Adria Mobil), Rok Korošec(Ljubljana Gusto Santic) in Lorenzo Fortunato (Neri Sottoli – Selle Italia – KTM), Matej Drinovec (Slovenska reprezentanca) pa je dolgo časa vozil med vodilnimi in glavno skupino. Ubežniki so dobili leteče cilje, a pobeg je bil glede na profil zaključka 146,3 kilometrov dolge etape obsojen na propad.

Etapa se je začela razvijati ob začetku vzpona, ko se je skupina ob spodbudi Tadeja Pogačarja (UEA Team Emirates) hitro razpolovila, nato pa še naprej močno redčila. V ospredju se je oblikovala peterica, v kateri pa žal ni bilo Slovencev, a kot se je kasneje izkazalo to ni vplivalo na končni razplet.

Na gorski cilj na Svetino so kot prvi prišli Rus Aleksandr Vlasov (Gazprom-Rusvelo), Italijan Diego Ulissi (UEA Team Emirates), Belgijec Ben Hermans(Israel Cycling Academy), Italijan Giovanni Visconti (Neri Sottoli – Selle Italia – KTM) in Kolumbijec Esteban Chaves (Michelton-Scott), pred njimi pa je bil še hiter spust s Celjske koče in zaključni krog po Celju. Druga večja skupina je bila pol minute za njimi in vsaj sprva je kazalo, da bo peterci uspelo. V ozadju namreč ni bilo pravega lova, razlika se je začela zmanjševati šele po napadih posameznikov in popuščanju tempa vodilnih. A cilj je bil vse bližje in pri oznaki zadnjega kilometra so bili ubežniki še vedno v dobrem položaju. Nato pa je sledil silovit napad Luke Mezgeca (Michelton-Scott), ki je videl boljšo izbiro linije v zadnjem zavoju in nekaj metrov kasneje slavil svojo drugo zmago na največji domači dirki. Za popolno slovensko slavje je bil Grega Bole (Bahrain Merida) drugi, tretji pa je bil Andrea Vandrame (Androni Giocattoli–Sidermec). Enak vrstni red je zdaj tudi v skupnem seštevku dirke, kar pomeni, da bo Mezgec jutri vozil v zelenem.

Luka Mezgec po zmagi v Celju: »Za današnjo etapo sem imel samo en cilj, začeti v klanec v ospredju in voziti po najboljših močeh. Spredaj je bila peterica, po vzponu pa je sledil vratolomni spust in kilometri po mestu. Po koncu spusta smo imeli v Celju v ospredju Chavesa, zato na ravnini skupini nisem pomagal pri lovljenju. Ko pa sem videl, da ostaja razlika enaka sem šel na vse ali nič, se dvakrat postavil v osredje in skupino premaknil nekoliko bližje, nato pa se je začela razlika topiti. Do zadnjega nisem vedel ali nam bo uspelo ali ne. 400 metrov do cilja sem šel na polno in upal, da bodo šli vodilni po levi strani, sam pa sem šel po hitrejši strani po desni in jih prehitel. Res sem vesel, da sem znova zmagal pred domačo publiko. Dve leti nazaj je bilo podobno, tudi takrat sem dobil majico vodilnega v točkah in majico vodilnega. Z veseljem bom nosil zeleno majico.«

Na dirki še ni nič odločeno, glavni favoriti imajo le nekaj sekund zaostanka se bodo zagotovo v ospredju jutri in v soboto, ko se karavana s Štajerske seli na Primorsko in na veliko bolj hribovite ceste.


Foto: Sportida

Sorodni članki