Na startu 26. dirke Po Sloveniji močna mednarodna zasedba

Z opoldanskim startom v centru Ljubljane, ob mogočnem glasbenem spremstvu priznane skupine StrojMachine, se bo v sredo, 19. junija začela letošnja že 26. izvedba mednarodne kolesarske dirke Po Sloveniji. Na samem startu se bo zvrstilo skupno 129 kolesarjev iz 19 ekip, od tega pet ekip svetovne serije UCI World Tour: BORA – hansgrohe (Nemčija), Mitchelton – Scott (Avstralija), Bahrain – Merida (Bahrajn), Team Dimension Data for Qhubeka (Južnoafriška republika) in UAE Team Emirates (ZAE). Letošnja dirka sodi v višjo kategorijo UCI HC (Hors Class), zato je zanimanje zanjo še toliko večje. Dirka bo trajala skupno pet dni, po prevoženih 808 kilometrih bo njen zaključek že tradicionalno možno spremljati na prenovljenem novomeškem Glavnem trgu, kamor bo kolesarska karavana prišla v nedeljo, 23. junija popoldan. 

Potek same dirke so na novinarski konferenci na predvečer starta dirke na Ljubljanskem gradu komentirali trije letošnji favoriti za zmago, Slovenca, Tadej Pogačar in Jan Polanc, (oba UAE Team Emirates) – prvi tudi letošnji zmagovalec dirke po Kaliforniji in drugi nosilec roza majice z letošnjega Gira – ter Luka Mezgec (Mitchelton – Scott), ki je na dirki Po Sloveniji nazadnje slavil v sezoni 2017. Z nekaj zamude je na tiskovno konferenco prišel tudi Pascal Ackermann (BORA – hansgrohe), eden izmed junakov Gira, in povedal,  da se že veseli dirke v Sloveniji, prav tako pa tudi slovenskih navijačev. Traso dirke, ki poteka od najprej od Ljubljane do Rogaške Slatine, nato od Maribora do Celja, potem od Žalca do Idrije, nato od Nove Gorice do Ajdovščine ter na koncu od Trebnjega do Novega mesta, precej dobro poznata oba domača favorita in se tudi zavedata, da dirka niti slučajno ne bo lahka. Težavnost dirke se bo letos vsekakor stopnjevala iz etape v etapo, najvišja točka letošnje dirke pa bo vzpon na Predmejo. »Znova bo zanimiva tudi zadnja etapa letošnje dirke, ki se bo ponovno končala na tokrat prenovljenem novomeškem Glavnem trgu in zagotovo ne bo povsem šprintersko obarvana, kot smo bili vajeni v preteklosti,« je znova med drugim dejal organizacijski direktor letošnje dirke, Bogdan Fink, ki je ob tem omenil še en zanimiv mejnik. Na znamenitih Rovtah, kamor je speljana 3. etapa letošnje dirke (Žalec – Idrija), bo nekdo od tekmovalcev simbolično slavil tudi prevoženi 20-tisoči kilometer, kolikor jih bodo formalno prevozili kolesarji do tiste točke in točno tistega dne (v petek, 21. junija 2019) v celotni zgodovini dirke Po Sloveniji.

Celotno dirko bo znova prenašal Eurosport in sicer v več kot 120 držav sveta, neposredni prenos pa bo zagotovila tudi Televizija Slovenija. Že lanska izvedba je potrdila dejstvo, da si je slovenska dirka že izborila pozornost kolesarskih navdušencev po vsem svetu, saj je število lanskih ogledov presegalo devet milijonov. Izjemno navdušenje so pokazali tudi številni sledilci na družbenih medijih. 26. izvedba zelene pentlje pa bo postregla tudi z izjemno pestrimi dogodki ob domala celotni trasi dirke, saj se obetajo nastopi navijaških skupin, plesne formacije, glasbeni utrinki pihalnih, harmonikarskih in drugih orkestrov. Med gostitelji dirke, v katero se je letos vključilo 31 občin, bo namreč potekalo tudi tekmovanje za prestižni pokal Naj gostitelja, ki ga je lansko leto, prvič v zgodovini dirke, upravičeno prejela občina Kamnik.

Organizator dirke še naprej ostaja Kolesarski klub Adria Mobil, ki mu stojijo ob strani zvesti sponzorji z družbo Adria Mobil na čelu. Generalni sponzor dirke prav tako ostaja ponudnik celovitih komunikacijskih storitev, družba Telekom Slovenije, med ključnimi partnerji dirke pa poleg družbe Adria Mobil ostaja tudi Slovenska turistična organizacija. Družba Avto Triglav, uradni zastopnik Fiata za Slovenijo, bo znova uradni prevoznik dirke Po Sloveniji, Slovenska policija pa bo prav tako znova poskrbela za varnost vseh v prometu, tako kolesarjev, kakor tudi številnih navijačev ob celotni trasi letošnje pentlje.

URADNA STARTNA LISTA
https://tourofslovenia.si/storage/app/media/uploaded-files/TOS2019_BulletinNo1.pdf

Foto: Aleksander Golob

Sorodni članki