Varnostna problematika na območju Občine Piran se izboljšuje

V sklopu različnih ukrepov za izboljšanje varnostne strategije je bila danes pod organizacijskim okriljem Policijske postaje Koper, Hotelov Bernardin in Fakultete za turistične študije izvedena okrogla miza z naslovom Varno poletje. Srečanje je bilo namenjeno turističnim in gostinskim delavcem, javnim ustanovam, različnim organizacijam, predstavnikom krajevnih in lokalnih skupnosti in seveda domačinom, ki se vsako leto znova soočajo z vsemi pozitivnimi in negativnimi posledicami življenja v turističnem kraju. Ključno vodilo konference je predstavljalo sodelovanje različnih subjektov pri preprečevanju kaznivih dejanj, med katerimi prednjačijo predvsem manj in bolj drzne tatvine, med katerimi je veliko priložnostnih.

Vsi udeleženci konference so pri tem izpostavili v ospredje preventivo, pri kateri je treba turiste in nasploh prebivalce informirati, kako pomembno je, da nimajo pri sebi večjih količin denarja, da ne nosijo na plažo večjih dragocenosti in da recimo ne puščajo na vidnejših delih parkiranega avtomobila denarnic, računalnikov in temu podobnih predmetov. Po tej plati bo šla preventiva, ki jo izvaja Občina Piran, predvsem v smeri ozaveščanja pomembnosti samozaščitnih ukrepov.

Župan Občine Piran, Đenio Zadković, je ob tem poudaril: »Pri zagotavljanju dobrih razmer za varno in uspešno turistično sezono ter varno življenje občanov Pirana igra eno izmed ključnih vlog dobro sodelovanje vseh služb za reševanje tovrstnih težav. S tem namenom smo februarja zaradi številnih vlomov v gostinske lokale sklicali izredni varnostni sosvet, kjer smo skupaj z različnimi deležniki, na čelu s policijo in občinskimi redarji, določili varnostno strategijo. Policisti so povečali prisotnost v smislu patruljiranja in uvedli za krajši čas celo nadzor s pomočjo konjenikov. Hkrati smo se v okviru občine odločili za določne spremembe v delovanju redarske službe – vključno z odločitvijo o novih zaposlitvah. S tem je bilo uspešno preprečeno nadaljevanje kaznivih dejanj, saj ni bilo od varnostnega sosveta več vlomov v gostinske lokale. Prav tako je bilo v letu 2019 v Piranu do junija obravnavanih 48 kaznivih dejanj, v enakem lanskem obdobju pa 79 kaznivih dejanj.«

Sorodni članki