Izola ima Županovo oljčno olje in vino

V sklopu tradicionalnega praznika oljk, vina in rib, se je na Manziolijevem trgu zaključila razglasitev Županovega vina in letos prvič tudi Županovega oljčnega olja. Komisijo je med vini najbolj prepričala Malvazija iz vinske kleti Robi & Dorjano Korenika, med olji pa izbor sort Oljkarstva Marancin                               

Na javni natečaj za letošnje Županovo vino se je prijavilo kar 10 izolskih vinarjev z 22 vzorci belih in rdečih vin, kar dokazuje, da imamo v naši občini res veliko odličnih vinarjev. Na natečaju so sodelovali: Vinska klet Trunkl, Vinska klet Robi & Dorjano Korenika, Vinarstvo in oljkarstvo Slavec, Vinska klet Franko Markovič, Vinska klet Aleš Gregorič, Vina Zaro, Vina Steras, Vina Markovič, Kmetija Istriana in Vina Božič.

Strokovno ocenjevalno komisijo so poleg predsednice Majde Brdnik, sestavljali še Iztok Klenar, Andreja Škvarč, Darko Cerkvenik in Igor Sepič. Med vsemi vzorci vin je komisijo najbolj prepričalaMalvazija iz vinske kleti Robi & Dorjano Korenika, prvi spremljevalec je Sladki muškat, prav tako iz omenjene vinske kleti, drugi spremljevalec pa Refoška 2015 in 2017 iz vinske kleti Slavec. »Vsa nagrajena vina so si bila po ocenah zelo tesno skupaj – odločale so desetinke točk,« je povedala predsednica komisije in čestitala vsem vinarjem.

Letos prvič izbor Županovega oljčnega olja

Izbor županovega oljčnega olja in dveh spremljevalnih oljčnih olj je izbirala ocenjevalna komisija v okviru Festivala Zlata oljčna vejica, ki ga je organiziralo Društvo oljkarjev slovenske Istre. Petnajst izolskih oljkarjev je sodelovalo na omenjenem mednarodnem festivalu oljčnega olja. To so Gracijela Božič, Steljo Božič, Kmetija Barut, Zdenko Hrvatin, Družinska kmetija Olea, Kmetija Laganis, Oljkarstvo Marancin, Alela Markočič-Vesel, Dušan Moljk, Kmetija Kazanova, Damjan Prešeren, Slavec s Kocine, Ivan Zadel, Jože Zadnik in Vanja Zajko. Milena Bučar Miklavčič, predsednica ocenjevalne komisije je ob današnji razglasitvi povedala: »V okusu najboljšega oljčnega olja se čuti harmonija in ravno ta je bila odločila pri izboru komisije.«

Izboru sort Oljkarstva Marancin je komisija med izolskimi oljkarji dodelila največ točk, zato si je prislužil naziv Županovo oljčno olje, prvi spremljevalec je Leccino oljkarja Zdenka Hrvatina, drugi spremljevalec pa Kazanova – izbor sort oljkarja Stelja Božiča.

Dogajanje na ulicah starega mestnega jedra ob izolskem prazniku se še nadaljuje s pestrim glasbenim programom, ulice pa poleg obiskovalcev polnijo stojnice z domačimi oljkami, oljčnim oljem, lokalnim vinom in ribami.

Sorodni članki