Pridružite se “Lovu na zdravje”

V sklopu prireditve Dnevi zdravja – Koper zdravo mesto bo v soboto, 25. maja 2019, od 10. do 14. ure Zavod Primorsko svetovalno središče, Koper (PRIMSS) v sodelovanju z Univerzitetno športno zvezo Primorske (UŠZP) in Študentsko organizacijo Univerze na Primorskem (ŠOUP), izvedel aktivnost Lov na zdravje.

Vsi tisti, ki bodo želeli sodelovati, bodo prejeli zemljevid, na katerem je označena pot skozi mesto Koper. Med potjo pa bodo obiskali vmesne postaje, kjer jih bodo čakale različne naloge. Na vsaki postaji bodo po opravljeni nalogi dobili žig kot potrdilo, da so se igre udeležili. To je tudi pogoj, da na koncu pridobijo nagrado.

Vsaka naloga bo slonela na principu učenja skozi igro in bo predstavljala posamezen vidik zdravja. Tako se bodo udeleženci od začetne postaje oziroma Info točke pri Taverni odpravili do petih točk v ožjem mestnem jedru Kopra.

»Ideja o izvedbi aktivnosti izhaja iz inovativnega pristopa, ki se imenuje igrifikacija (ang. gamification), kar pomeni uporabo elementov igre pri reševanju nalog, ki so v našem primeru povezane z zdravjem. Pravzaprav želimo na zabaven način popestriti proces učenja oziroma ozaveščanja o pomembnih vidikih fizičnega in duševnega zdravja ter naše obiskovalce čim bolj motivirati k udeležbi,« pojasnjuje Nikolina Jeretič, strokovna vodja PRIMSS.

Pri izvedbi ene od aktivnosti bo sodeloval Nacionalni Inštitut za javno zdravje RS, ki izvaja Projekt SOPA – skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola. S pristopom SOPA želijo odpraviti oziroma zmanjšati negativne posledice takšnega pitja na različnih ravneh posameznikovega življenja ter vzpostaviti odgovoren odnos do pitja alkohola v Sloveniji.

Po vseh opravljenih nalogah bo pot “lovce” vodila do začetne postaje, kjer bo vsak izmed udeležencev prejel praktično nagrado za opravljeno pot. »Mimoidoči se lahko vključijo v aktivnost na kateri koli postaji, pomembno je le, da se na koncu, ko zberejo vse žige, oglasijo na Info točki, kjer lahko prevzamejo nagrado,« k aktivnosti ob dnevu zdravja vabi Martina Bažec, koordinatorica projekta in prostovoljka Zavoda PRIMSS in zaključuje da, »je igra primerna za vsakogar, od mlajših, ki se radi igrajo in so na poti učenja o zdravem življenjskem slogu, do starejših, ki s pomočjo aktivnosti obudijo znanje in igrivost v sebi.«

Sorodni članki