Košarka: Po 26 letih koprsko moštvo znova za naslov prvaka

To soboto se ob 18.45 v koprski Areni Bonifika začenja finalni niz Lige Nova KBM. Košarkarji Sixt Primorske se bodo za državni naslov borili prvič v svoji triletni zgodovini. Nasproti jim bo stala 17-kratna prvakinja Petrol Olimpija iz Ljubljane.

Ekipi sta bili najboljši že po rednem delu državnega prvenstva. V dosedanjem delu končnice so bili tekmo več primorani odigrati košarkarji iz prestolnice. Četrtfinalni niz proti Šenčurjanom so dobili z 2:1 v zmagah (79:77, 70:73, 85:73), v polfinalu pa z dvema zmagama odpravili domžalske Helios Sunse (74:60, 68:49). Na drugi strani je primorska zasedba vztrajala pri svoji brezhibnosti. Brez poraza se je sprehodila že skozi Ligo za prvaka (10 tekem, 10 zmag), nato pa po dvakrat zanesljivo ugnala še Zlatorog (98:74, 89:68) in lanskoletno finalistko Krko iz Novega mesta (85:74, 88:76). V finale bo vstopila po 19 zaporednih zmagah. Poraza ne pozna že vse od 7. marca.

Koprski tigri so v tej sezoni osvojili prav vsako tekmovanje, v katerem so sklenili nastope. Trenutno imajo v rokah že tri lovorike – Superpokala Slovenije, Pokala Spar in Lige ABA 2 –, v svoje vitrine pa si želijo dodati še tisto, ki jim iz domačih tekmovanj kot edina manjka. S četrto lovoriko bi izenačila dosežek ljubljanskega kluba iz sezone 1993/94, ko je ta osvojili obe domači lovoriki, evropski pokal prvakov in srednjeevropsko superligo.

Letošnji boj za prvaka ne bo prvi finale državnega prvenstva med koprskim predstavnikom in Olimpijo. V slednjem sta se namreč že leta 1993 pomerila tedanja Slovenica Koper in Smelt Olimpija. Ljubljančani so bili predvsem po zaslugi mirne roke Dušana Hauptmana na koncu v zmagah boljši s 3:1. Kako bo 26 let kasneje, bomo videli najkasneje čez 12 dni.

V finalu bosta ekipi igrali na tri dobljene tekme. Druga sledi v torek, 21. maja, v Stožicah, tretja 24. maja znova v Areni Bonifika, morebitni četrta in peta pa sta predvideni za 26. in 28. maja.

Sorodni članki