V Izoli otvoritev centra uporabnih predmetov

Javno podjetje Komunala Izola d. o. o. je s partnerji projekta »Uporabni odpadki« danes otvorilo novo enoto Centra Uporabnih Predmetov v mestnem jedru Izole, na Muzčevi ulici 7, le nekaj metrov naprej od izolske tržnice. Obnoviti nekaj starega je zamudno in skoraj vedno dražje kot kupiti novo, a samo, ker se v ekonomski računici še ne upošteva visokega stroške, ki ga plača okolje. Komunala Izola, ki v občini Izola zanj skrbi, pa se tega stroška dobro zaveda, sej se dnevno spopada s kupi odpadkov, med katerimi se pogosto opazi veliko dragocenih predmetov, a žal prepozno.

S prizadevanjem reševanja problematike odpadkov pri korenini so danes Komunala Izola, Okolje Piran, zelena turistična agencija Istraterra in podjetje, ki na lokalnem območju skrbi za zbiranje in predelavo odsluženega tekstila Laky sortiranje, otvorili novo enoto Centra Uporabnih Predmetov (CUP v MESTU). Prostore stare, dolgo zapuščene pekarne so  prelevili v okolju prijazen prostor, kjer se lahko izmenjajo vsi manjši predmeti, ki polnijo domove in tratijo dragoceni prostor. Z izmenjavo lahko obenem nekoga osrečimo ter postanemo odgovornejši potrošniki. V izložbah in na dogodkih se lahko spoznajo dobre prakse kreativnih posameznikov ali mikro podjetij, ki ustvarjajo iz odpadkov, v ozadju prostora pa se nahaja še prostor, ki bo po fazah projekta ponujal možnost predelave in nadgradnje odsluženih predmetov. Center Uporabnih Predmetov je plod projekta Uporabni Odpadki, LAS Istre ali »Prenos dobre prakse zmanjševanja odpadkov na inovativen in okolju prijazen način«, sofinanciran s strani Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Ob ponedeljkih in četrtkih bo CUP v MESTU odprt popoldan, med 14. in 18. uro, ostale delovne dni v tednu pa dopoldan od 9. do 13. ure. Poleg oblačil, igrač, športne opreme, izdelkov za dom in vseh drugih uporabnih predmetov na voljo za izmenjavo ali po simbolični ceni, je v Centru tudi možno oddati drobne nevarne odpadke, kozmetiko, baterije in neuporabna zdravila, od jeseni pa bo možno tudi plačevanje položnic za storitve zbiranja in odvoza odpadkov.

Na današnjem dogodku so sodelovali tudi otroci OŠ Dante Alighieri z glasbenikom Drill-om ter uprizorili prvo ekološko rap skladbo, ki je nastala lani v obdobju med dnevom Zemlje in dnevom Okolja. Pod mentorstvom Drill-a so otroci vseh treh izolskih osnovnih šol v ustvarjanju skladbe »Svet samo tvoj je« povzeli bistvo CUP-a: »Zavrženim predmetom ponudimo šanso, da drugim izpolnijo svoje poslanstvo; v Center prinesi, kar več ne koristiš, pomagaj nekomu medtem, ko počistiš!…Vabljeni v center uporabnih predmetov, da vse ni za stran vsak mlad že ve to«.


Sorodni članki