Izšel Atlas ptic Slovenije

Letošnje leto je nedvomno zaznamoval izid Atlasa ptic Slovenije, v katerem so podrobno predstavljene vse slovenske gnezdilke. Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) je 6. maja ob svoji 40-letnici obstoja (ustanovljeno 1979) izdalo temeljno nacionalno strokovno ornitološko delo – Atlas ptic Slovenije. Terenski del priprave atlasa je trajal 15 let. V letih 2002-2017 so slovenski ornitologi sistematično popisali območje celotne države, pri čemer so zbrali čez 350.000 podatkov opazovanj ptic. Pri popisih je sodelovalo 632 prostovoljcev.


Utrinek iz predstavitvene slovesnosti predstavitve novega Atlasa ptic Slovenije. (Foto: Alen Ploj)

Podatke so obdelali z najsodobnejšimi analitičnimi metodami in za vsako gnezdilko izdelali karto razširjenosti, za pogoste pa tudi karto gostot. Prikazani so tudi višinski grafi in karta razlik razširjenosti. Za vsako vrsto smo pripravili izčrpno besedilo, ki pojasnjuje pomen podatkov in obravnava razširjenost, življenjski prostor, ogroženost in ekologijo vrste pri nas.


Kulturni program sta popestrila vrhunska operna pevka Petra Vrh Vrezec in harmonikar Nejc Poljanec. (Foto: Alen Ploj)

V atlasu na 604 straneh, v kateremu je obdelanih 239 vrst ptic (od tega jih 228 v Sloveniji gnezdi) je sodelovalo 44 strokovnjakov. Krasi ga 280 odličnih fotografij, ki jih je prispevalo 53 fotografov. Atlas je izkaz, da je slovenska ornitologija na nivoju najnaprednejših držav. Hkrati je izkaz izjemne predanosti članov društva ter sodelavcev na področju raziskovanja in varstva ptic in narave.


Naslovnica Atlasa ptic Slovenije

Sorodni članki