Košarka: Sixt Primorska za koš boljša od Helios Sunsev

Po infarktni končnici so košarkarji Sixt Primorske uspešno zaključili tudi deveto tekmo Lige Nova KBM za prvaka. Na gostovanju so bili od Helios Sunsev, ki so imeli z zvokom sirene na voljo met za zmago, boljši z 68:67. Tekma v Domžalah nobeni izmed ekip ni prinašala ničesar, saj je že nekaj časa jasno, da se bo ekipa s Primorske v izločilne boje podala s prvega mesta, Domžalčani pa iz šestega. Z devetim uspehom zasedba iz Kopra še naprej ostaja edino neporaženo moštvo drugega dela državnega prvenstva. Končnica se bo predvidoma začela konec tega meseca. Tigre v četrtfinalu čaka obračun z drugo najboljšo ekipo skupine za obstanek.

Koprska zasedba je obračun v Domžalah začela izredno slabo. V slabih devetih minutah tekme je uspela zbrati vsega šest točk, na drugi strani pa so gostitelji prek slovenskega reprezentanta Blaža Mahkovica pridno polnili koš tekmecev. 80 sekund pred koncem prve četrtine je omenjeni krilni košarkar s svojo 12. točko povišal že na 20:6, še za točko več pa so Domžalčani vodili po trojki nekdanjega košarkarja Sixt Primorske Nikole Gajića, ki je na začetku druge četrtine izza polkroga zadel za 25:10. Nalet domžalskih tekmecev je nato primorska peterka, sestavljena iz samih košarkarjev, ki sicer v igro vstopajo s klopi, uspela zajeziti in z za odtenek boljšo igro v obrambi zaostanek do odhoda na glavni odmor zmanjšala za tretjino (41:31).

Po vrnitvi na parket so tigri prestavili v višjo prestavo, a za popolno vrnitev v igro morali vztrajati vse do konca tretje četrtine. S še boljšo obrambo, v kateri je velik del posla opravil kapetan Alen Hodžić, so se tigri v 24. minuti približali na 42:43. Domžalska sonca so se tedaj še uspela zadržati v ospredju, ne pa tudi pet minut kasneje, ko je Lance Harris trojki dodal še točki po skoku v napadu za sploh prvo vodstvo 51:50.

V zadnjih 10 minut se je koprsko moštvo po zaslugi Tadeja Fermeta podalo z dvema točkama prednosti (54:52), a so Domžalčani nato znova prevzeli pobudo. Dobre štiri minute pred koncem so se s četrto trojko Aljaža Bratca povzpeli na plus osem (65:57).

Po minuti odmora se je Sixt Primorska podala v lov na nov priključek. Miha Fon je slabe tri minute in pol pred koncem s črte prostih metov prednost domačih še povišal na 67:60, v zadnjo minuto pa so se tigri podali z le točko zaostanka (67:66). Pol minute pred koncem so tigri ubranili drugi zaporedni napad, na drugi strani pa je sedem sekund pred koncem Ivan Marinković po zgrešenem polaganju Tadeja Fermeta potlačil odbito žogo skozi obroč za vodstvo z 68:67. Po minuti odmora na zahtevo domače klopi je Miroslav Pašaljić popolnoma zgrešil met izza polkroga, a se je povsem v bližini obroča s skokom do žoge dokopal Gajić. Ta je bil pri takojšnjem metu povsem neoviran, a žoga s sireno ni hotela skozi obroč.

V dresu Sixt Primorske je bil na koncu z 20 točkami in šestimi skoki najboljši Marinković. Po 11 točk in šest skokov sta dodala še Harris in Jakob Čebašek.

Z nastopi v Ligi Nova KBM za prvaka bodo košarkarji Sixt Primorske sklenili v torek, ko bodo ob 18. uri v domači Areni Bonifika gostili Krko.

KK Sixt Primorska/Žiga Mikeli.

Sorodni članki