Jadranje: Malo morje jadralcev pripravljenih na start

27. Sailing Point Velikonočna regata je v vseh pogledih pripravljena na začetek dogajanja, ki bo ta konec tedna potekalo v Piranskem zalivu in njegovi širši okolici. Na seznamu prijavljenih je 449 tekmovalcev iz 14 držav, okoli njih vrvi približno 100 trenerjev, pri opravilih, kot so nameščanje jader, spuščanje plovil v morje in pospravljanje vozičkov, pa so najbolj aktivni starši, ki v množičnem številu spremljajo svoj naraščaj.

“Čeprav je spremljevalcev nekoliko več kot v preteklosti, vse poteka brez zapletov. Z novim jadralnim centrom smo pridobili veliko urejenih površin, tako da ob prihodu ekip, med razkrcavanjem čolnov in tudi po končanih treningih ni nikakršnega prerivanja,” je s potekom predpriprav na največjo regato v slovenskem morju zadovoljen predsednik Jadralnega kluba Pirat Marjan Matevljič.

S pripravami začeli že decembra

Da je na prizorišču dejansko vse pod nadzorom, gredo zasluge tudi 50 prostovoljcem, ki so k delu pristopili že konec decembra. Takrat se namreč začne pisanje gradiva, pošiljanje vlog za razna dovoljenja in priprava spletne platforme, preko katere s prvim januarjem začnejo sprejemati prijave. “Nemci so najbolj pridni, vedno so med prvimi. Ostali bolj taktizirajo. Odlašajo, ker ne vejo, kaj bo do pomladi z nadebudnimi mladeniči,” različne uzance razkriva Matevljič.

Organizacija tretje največje regate optimistov v Evropi pa ne predstavlja samo organizacijskih, ampak tudi veliko logističnih izzivov. Za ureditev intervencijske poti si je bilo tako potrebno izposoditi kovinske ograje, vselej pereč problem je zagotavljanje zadostnega števila parkirišč in ker je prostor pred matičnim klubom kljub novemu jadralskemu centru še vedno premajhen, so hoteli Bernardin tekmovalcem tudi letos odstopili sosednje travnato kopališče za spravilo plovil.

Niso pozabili na okolje

Gostitelji ob vsem tem niso pozabili niti na problematiko ravnanja z odpadki. V ta namen so na osrednjo ploščad namestili pitnik Rižanskega vodovoda, kjer si lahko obiskovalci napolnijo steklenice za vodo, potrudili pa so se poiskati še nekaj drugih okolju prijaznih rešitev. “Da bi se v največji možni meri izognili uporabi plastike, se bodo vsi prisotni po regati odžejali iz papirnatih lončkov, jedi pa bomo stregli na biorazgradljivih krožnikih, h katerim sodi tudi eko pribor,” je na trajnostno naravnanost dogodka opozoril vodja organizacijskega odbora.

Sorodni članki