Primorci beremo 2019 že trinajsto leto

Primorci beremo že trinajsto leto zapored spodbujajo k branju slovenskih avtorjev. V letošnjem letu pa Primorci ne bomo samo brali, temveč tudi gledali. Novost je, da si lahko bralci namesto knjige po želji izberejo tudi kak slovenski film (največ eden), ki se jim bo štel kot knjiga pri uspešnem dokončanju projekta. Sicer je treba tudi letos prebrati 5 proznih del (ali štiri in en film) in eno pesniško zbirko.

Letošnjo akcijo »Primorci beremo 2019« začenjamo v ponedeljek, 23. aprila – ob svetovnem dnevu knjige, akcija pa bo zaključena 8. novembra 2019. Na bralnem seznamu je 64 proznih in 13 pesniških del. Prevladuje leposlovje za odrasle; ker želimo k sodelovanju pritegniti mlajše bralce v najstniških letih, je na seznamu tudi nekaj knjig zanje.

V projektu sodeluje 9 primorskih splošnih knjižnic (Lavričeva knjižnica Ajdovščina,  Mestna knjižnica in čitalnica Idrija,  Knjižnica Makse Samsa Ilirska Bistrica, Mestna knjižnica Izola, Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper, Goriška knjižnica Franceta Bevka Nova Gorica,  Mestna knjižnica Piran, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin, Narodna in študijska knjižnica v Trstu s Knjižnico Damirja Feigla v Gorici, ki vsako leto znova izpostavljajo pomen branja slovenskih avtorjev in organizirajo literarne dogodke ob začetku in koncu bralnega projekta.

Knjižnice bomo letos začele takole:

  • Goriška knjižnica Franceta Bevka je 15. aprila gostila Miho Mazzinija, ki se je predstavil s knjigo kratkih zgodb Pohlep.
  • V izolski knjižnici bo 23. aprila ob 19. uri gost Marjan Tomšič. O njegovem ustvarjalnem opusu se bo z njim pogovarjal Peter Kovačič Peršin.
  • Uvodna prireditev v Mestni knjižnici in čitalnici Idrija bo v sredo, 24. aprila, ob 19. uri, gostja pa bo Jasna Tuta s knjigo Vse barve Polinezije.
  • Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin bo imela uvodno predstavitev projekta v sredo, 24. aprila, ob 10. uri v Knjižnici Bovec. Literarno prireditev pa bodo imeli 24. maja, ob 18. uri v mali dvorani Kulturnega doma Bovec. Gost bo Sarival Sosič, ki bo predstavil svoj novi roman Jaz sam.
  • V piranski knjižnici bo 25. aprila ob 18.30 gost Samo Rugelj s svojim romanom Resnica ima tvoje oči. Z njim se bo pogovarjal urednik založbe Litera Orlando Uršič.

 

V projektu Primorci beremo je do sedaj sodelovalo več kot 10.000 bralcev, ki so skupaj prebrali več kot 78.000 knjig slovenskih književnih ustvarjalcev. Od projekta imajo obojestransko korist tako bralci, ki berejo kakovostno slovensko literaturo, kot avtorji del, ki so zaradi projekta veliko bolj brana in promovirana, kot bi bila sicer. Projekt v manjši meri sofinancira Javna agencija za knjigo RS, knjižnice pa se v tej akciji povežejo z založbami in knjigarnami, ki jim omogočijo nakup knjig po ugodnejših cenah in ponudijo predstavitve avtorjev.

Več o projektu si lahko preberete na strani: http://primorci.kcktolmin.si/.

Vse podrobnosti o projektu so na voljo tudi na spletnih straneh sodelujočih knjižnic.

Sorodni članki