Novi avtobusi za Občino Piran

Na Občini Piran je 21. marca potekal slavnostni podpis nove koncesijske pogodbe za izvajanje gospodarske javne službe mestnega linijskega prevoza in izvajanje šolskih prevozov na področju piranske občine. Skupni načrtovani letni strošek koncesije za izvajanje prevozov v prvem letu je ocenjen na 1.129.077 eur. Ključne vire financiranja bodo predstavljali: subvencija v višini 602.000 eur s strani občine, subvencija 130.000 eur za šolske prevoze in 70.000 eur iz drugih virov subvencioniranja.

Občina Piran je koncesijo za dobo 10 let za izvajanje gospodarske javne službe mestnega linijskega prevoza v Občini Piran in izvajanje šolskih prevozov (na okolju čim bolj prijazen način) podelila družbi, družba Arriva Dolenjska in Primorska.

Za sklenitev nove koncesijske pogodbe za izvajanje mestnega prometa je Občina Piran dne, 26. 7. 2018 na portalu javnih naročil objavila javni razpis za izbiro izvajalca gospodarske javne službe mestnega linijskega prevoza v Občini Piran in izvajanje šolskih prevozov. Občina je do roka za oddajo prijav, to je do dne 3. 9. 2018 do 13.00 ure, prejela eno prijavo s strani kandidata Arriva Dolenjska in Primorska, ki mu je bila priznana sposobnost za izvajanje gospodarske javne službe mestnega linijskega prevoza potnikov in izvajanje šolskih prevozov. S ponudnikom je Občina Piran nadaljevala postopek konkurenčnega dialoga, ki je bil izveden v štirih krogih. V okviru dialoga je bila usklajena končna vsebina koncesijske pogodbe, vključno z vsemi prilogami in izhodiščna lastna cena prevoza v mestnem avtobusnem prometu in izhodiščna lastna cena prevoza v linijskem prevozu otrok.

Koncesionar Arriva Dolenjska in Primorska se je v koncesijski pogodbi zavezal, da bo takoj pristopila k obnovi voznega parka, to je k nakupu petih novih modernih avtobusov za izvajanje mestnega prometa tipa Citaro K, proizvajalca Mercedes-Benz Evobus in dveh novih avtobusov tipa Intouro, proizvajalca Mercedes-Benz Evobus za šolske prevoze. Novi avtobusi bodo opremljeni z oddajniki za brezplačni WI-FI signal, elektronskimi prikazovalniki smeri vožnje na prednji in vstopni (desni) strani, napovedniki postaj in prikazovalniki izstopnih postaj za potrebe potnikov. Dobava novih avtobusov je predvidena decembra 2019.

Koncesionar bo hkrati izdelal brezplačno aplikacijo za mobilne telefone in tablične računalnike (Android, IOS) za napoved prihoda in odhoda avtobusov v realnem času, najpomembnejša avtobusna postajališča in sicer osrednjo avtobusno postajališče v Piranu, Portorožu ter dve osrednji avtobusni postajališči v Luciji (v obe smeri) opremil z digitalnim »real time« prikazovalnikom časa do prihoda in odhoda naslednjega avtobusa. Koncesionar bo s pričetkom izvajanja nove koncesije postavil tudi nove kartomate, ki bodo povečali dostopnost vozovnic.

Po trenutni zamisli bo Občina Piran opremila nove avtobuse s poslikavami lokalnih znamenitosti.

Sorodni članki