Tartinijevo priznanje prejela Mira Ličen

Občina Piran je slovenski kulturni praznik slovesno obeležila s prireditvijo Brezčasnost trenutka, ki je na predvečer praznika, 7. februarja, potekala v Avditoriju Portorož. Gostitelj večera župan Občine Piran Đenio Zadković je ob tej priložnosti Tartinijevo priznanje za izjemne dosežke s področja kulture podelil Miri Ličen, ki se ji je občinstvo v polnem Avditoriju poklonilo z bučnim aplavzom. Umetnica se je najprej iskreno zahvalila predlagateljem Obalnim galerijam Piran, društvu Prijatelji zakladov sv. Jurija Piran in Društvu likovnih umetnikov Insula Izola ter vsem, ki jo na njeni ustvarjalni poti podpirajo in stojijo ob strani.

Zbrane je nagovoril slavnostni govornik Aleš Valič, ki je poudaril, da smo edini narod poleg Japonske, ki obeležuje dan kulture, ki je dela prost dan. Slovenci se premalo zavedamo, kako pomembni in ustvarjalni so bili naši predniki, in se raje zanašamo na tuje ustvarjalce, ker naših ne cenimo. Dodal je: »Imel sem priložnost nastopiti s Prešernovo poezijo v Nemčiji skupaj z nemškim igralcem. On in njegovi kolegi so govorili samo o tem, da noben nemški pesnik ni prišel do tako genialno jasnega in globoko pomenljivega izraza v svoji poeziji kot prav Prešeren.«

Župan Občine Piran se je v svojem pozdravnem nagovoru poleg velikega domoljuba in poeta, dr. Franceta Prešerna, dotaknil tudi piranskega violista in virtuoza Giuseppeja Tartinija in dodal, da je »Občina Piran postala vodilni partner projekta Kulturni turizem v znamenju Giuseppeja Tartinija. S projektom, ki je sofinanciran iz evropskih sredstev oziroma programa Interreg Italia-Slovenija, gradimo novo blagovno znamko Tartini, ki med drugim vključuje odprtje Tartinijeve hiše za javnost, njeno obnovo in novo muzejsko pot s ključnimi prelomnicami v življenju svetovno znanega violinista.«

Večer, ki ga je režirala Mojka Mehora Lavrič, povezovala pa Lara Pirc, so sooblikovali Anika Horvat, Matic Valič, Društvo baletnih umetnikov Slovenije, Portoroški zbor, Glasbena šola Koper, Skupnost Italijanov Giuseppe Tartini Piran (Al tempo di Tartini), OŠ Cirila Kosmača Piran in Gimnazija Antonio Sema Piran.

Mira Ličen je uveljavljena primorska in slovenska vsestranska likovnica, prejemnica številnih nagrad in priznanj. Že desetletja je umeščena v krog najpomembnejših nadaljevalk tradicije slovenskega sakralnega in profanega slikarstva ter kot krajinarka tudi bogate tradicije primorskega kroga. Je aktivna organizatorka kulturnih dogodkov v Piranu, kot izkušena konservatorka-restavratorka pa se ves čas bori za ohranjanje in revitaliziranje profane in sakralne dediščine v mestu in okolici.

Ustvarja v različnih tehnikah slikarstva, v risbi, grafiki, tehniki vitraža in fuzije, mozaika, slikanja na tekstil, keramike in v oblikovanju steklenih objektov.

Leta 1972 je prvič sodelovala na skupinski razstavi Ex-tempore Piran in leto kasneje pripravila prvo samostojno razstavo v Ljubljani. Odtlej je seznam samostojnih in skupinskih razstav izjemno dolg, na njem pa so velike pregledne razstave v beneški Galeriji A+A, portoroškem Monfortu in galeriji Loža v Kopru ter številne in odmevne samostojne predstavitve doma in v tujini, in sicer v Pulju, Stični, Ljubljani, Casermi v Sečoveljskih solinah, Piranu, Parizu, Hvaru, Braču, Splitu, toskanski Pontederi in portugalskem mestu Ponte de Sor, kjer je na mednarodnem festivalu Sedem sonc, sedem lun zastopala Piran, v Idriji, Miljah, Zadru, izolski Insuli in drugje. Za restavratorsko delo je leta 1997 prejela prestižno nacionalno Steletovo priznanje za konservatorstvo, leta 2009 pa ji je Društvo restavratorjev Slovenije podelilo priznanje Mirka Šubica. Njena številna likovna dela jo umeščajo med vodilne slovenske likovne ustvarjalce. Je članica društva Insula in Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov.

Za večdesetletno ustvarjanje na likovnem področju in pri restavriranju profane in sakralne dediščine v Občini Piran je leta 2011 prejela priznanje Zlati grb Občine Piran.

Neprecenljivi prispevek Mire Ličen za kulturno življenje Občine Piran in slovenske Istre je tudi njeno udejstvovanje pri različnih prireditvah. Bila je med pobudniki in ustanovitelji društva Prijatelji zakladov sv. Jurija Piran, kjer je kot pobudnica neprekinjenih devetnajst let glavna organizatorka projektov Jaslice in Križev pot v piranskih cerkvah. Oba projekta sta edinstvena tako na Primorskem kot v širšem slovenskem prostoru. Lani se je Mira Ličen angažirala v ponovno oživitev pravkar obnovljene cerkve Marije Zdravja na Punti in sodelovala pri organizaciji več razstav.

V letu 2018 se je na pobudo Mire Ličen v Piranu odvijal niz prireditev, poimenovanih Carpaccievo leto v Piranu. Piranski Minoritski samostan je kot nosilec projekta z nepogrešljivim strokovnim in organizacijskim delom Mire Ličen obeležil petsto let nastanka renesančne oltarne slike Marija z detetom na prestolu in šestimi svetniki mojstra Vittoreja Carpaccia. Mira Ličen je k sodelovanju povabila vse piranske kulturne ustanove, društva in posameznike. Projekt je nastal z namenom, da bi se omenjena slika vrnila v edikulo v samostansko cerkev, za katero jo je slikar tudi ustvaril.

Vsestranska aktivnost Mire Ličen kot likovne ustvarjalke, restavratorke in organizatorke je pomembno oblikovala kulturno življenje prebivalcev občine Piran. Zato ji župan Občine Piran podeljuje Tartinijevo priznanje.

Foto: Jadran Rusjan

Sorodni članki