Občina Izola nima več blokiranih bančnih računov

Občina Izola je po sredinem ugovoru zoper sklep o izvršbi, ki ga je podala pred Okrajnim sodiščem v Piranu v zadevi R Mercuri, zaradi terjatve v višini 1,9 mio evrov, že prejela pozitivni odgovor. Okrajno sodišče v Piranu je po obravnavi zadeve sklenilo, da se Občini odloži izvršba za 40 dni, kar pomeni, da se posledično odblokirajo tudi bančni računi Občine. V svoji obrazložitvi se je sodišče sklicevalo na dejstva, da se sme izvršba odložiti, ko so za to podani posebno upravičeni razlogi. Upoštevalo je izrednost in nujnost situacije, saj gre za izterjavo izredno visokega zneska, v teku pa je izvršba na denarna sredstva ter premičnine, med katerimi so tudi takšne, ki jih občina kot lokalna skupnost nujno potrebuje za opravljanje njenih temeljnih nalog oziroma dejavnosti. Glede na to, da je dolžnica občina, ki ne more kar tako prenehati s svojim obstojem in delovanjem je sodišče ocenilo, da upniku ne bo nastala večja škoda kot bi nastala dolžnici, če do odloga ne bi prišlo.

Danilo Markočič, župan občine Izola zagotavlja, da je 40 dnevni odlog zadosten, da bo Občina v tem času zagotovila sredstva za poplačilo dolga ter v vmesnem času zagotovila povsem normalno delovanje občinske uprave. Občina bo imela odblokirane račune, zato občinski proračunski uporabniki ne bodo občutili nobenih posledic.

Občina Izola intenzivno dela tudi na pripravi proračuna za leto 2019, pri čemer pa pazi na skrbnost porabe sredstev. Delovanje občine ter občinskih javnih zavodov bo nemoteno, vendar pa bo zaradi rezervacije obveznosti v višini 1,9 mio evrov v mejah skrbnega poslovanja.

Župan Markočič je celotno problematiko že obravnaval na kolegiju občinskega sveta ter predstavnike svetniških skupin seznanil tudi z možnimi rešitvami. Obenem poudarja, da je vložen revizijski postopek, zato bo potrebno počakati tudi na odločitev Vrhovnega sodišča Republike Slovenije, ki bo o nadaljevanju ali dokončnem zaključku postopka imelo zadnjo besedo.

Sorodni članki