V Ljubljani razstava ob Cankarjevem letu

Do 7. aprila 2019, bosta v prestolnici v duhu Cankarjevega leta 2018 na ogled sočasni razstavi o velikanu slovenske literature, čigar 100. obletnice smrti se spominjamo letos. V Cankarjevem domu je na ogled razstava Ivan Cankar in Evropa – Med Shakespearom in Kafko, katere avtorja sta dr. Janko Kos in Ženja Leiler, v Mestnem muzeju Ljubljana pa razstavo Ivan Cankar podpisuje dr. Blaž Vurnik, soavtor je mag. Janez Polajnar. Razstavi pomenita komplementarni literarno-biografski vpogled v delo in življenje Ivana Cankarja.

Uršula Cetinski, generalna direktorica Cankarjevega doma, je o razstavi Ivan Cankar in Evropa – Med Shakespearom in Kafko, dejala: »Razstava je osrednji dogodek razmisleka o pomenu Cankarjevega dela danes tako v okvirih slovenske kot evropske literature. Idejno jo je zasnoval akademik dr. Janko Kos, osrednje ime slovenske primerjalne književnosti. Prav primerjalna književnost, ki literaturo raziskuje na podlagi najrazličnejših primerjav in vplivov, tudi zunajliterarnih, je namreč tista veda, ki nam lahko pomaga pri razumevanju pisateljev in njihovih del v kontekstu prostora in časa, v katerem so živeli in ustvarjali, ki seveda – razen kadar gre za sodobnike – ni več naš čas. Tudi Cankarjev čas ni naš, naš pogled nanj je pogled v preteklost, ki pa jo presojamo skozi izkustvo lastne sedanjosti.«

Po besedah dr. Janka Kosa je zamisel za razstavo, ki postavi Cankarja v evropski kontekst, nastala iz prepričanja, da je treba ustvarjalnost osrednjega slovenskega pisatelja in dramatika videti v povezavah z duhovno kulturo in literarno umetnostjo Evrope. Tako je vidnejša tudi njegova slovenska izvirnost. Razstava v Cankarjevem domu je tako soočenje Cankarjeve umetnosti z vplivi in interpretacijami, še zlasti pa z njegovimi evropskimi literarnimi sodobniki.

Vizualno domišljena arhitekturna in grafična postavitev razstave, podprta z avdiovizualnimi mediji, predvsem pa z umetniškimi instalacijami in različnimi likovnimi poudarki, obenem pomeni tudi pripoved o Cankarjevi odličnosti, njegovi vsestransko vrhunski estetiki in vizionarstvu.

O razstavi Ivan Cankar v Mestnem muzeju Ljubljana, ki se osredotoča na Cankarjevo življenje, je Blaž Peršin, direktor Muzeja in galerij mesta Ljubljane, dejal: Naša želja ob tej razstavi je, da predstavimo njegovo življenjsko pot ter okoliščine časa, v katerem je živel in deloval. Simbolični pomen ceste in postaj ter z njimi povezana mesta, v katerih je živel, sestavljajo

mentalni nabor okoliščin in ljudi, ki so ga zaznamovali in ki pomenijo družbeni okvir prostora, v katerem so nastajale njegove umetniške stvaritve. Cankar je bil verjetno prevečkrat obravnavan z veliko težo svojega poslanstva, zato se nam je zdelo pomembno, da z našo muzejsko razstavo upodobimo tudi njegova opus in življenje. Ne samo z besedilnimi opisi, temveč s pomočjo muzejskih predmetov in komunikativno likovno podobo razstave.

Blaž Vurnik, avtor razstave v Mestnem muzeju Ljubljana, je ob razstavi Ivan Cankar med drugim zapisal: Sto let po smrti pisatelja, dramatika, esejista, prevajalca in pesnika Ivana Cankarja ponovno podrobneje preučujemo njegova dela in čas, ki ga je živel ter posredno ali neposredno komentiral in opisoval v svojih delih. Danes bolj kot kadar koli prej poudarjamo aktualnost Cankarjevih misli. Pravzaprav se zdi, da je predvsem njegova kritika družbe in politike, ki jo je mogoče razumeti v kontekstu našega časa, marsikoga presenetila.

V želji, da bi življenje in delo Ivana Cankarja aktualizirali med mlajšo publiko, pri razstavi Ivan Cankar znotraj projekta Muzej v malem sodelujejo tudi osnovnošolci OŠ Prežihov Voranc, ki so pod okriljem Animateke in Slovenskega filmskega centra pripravili animacije treh najpopularnejših črtic (Skodelica kave, Mater je zatajil, Pehar suhih hrušk) ter Igrani film o Cankarjevem življenju.

Nov vpogled v življenje in s tem boljše poznavanje našega največjega literata pa bo najširši javnosti poskušal približati tudi septembra izdani strip Ivan Cankar, avtorjev dr. Blaža Vurnika in Zorana Smiljaniča, ki bo letos v nadaljevanjih v celoti izhajal tudi v tedniku Mladina..

Razstavi bosta na ogled do konca februarja, na obeh prizoriščih pa ju bo spremljal bogat obrazstavni program: gledališke predstave v Cankarjevem domu (Hlapec Jernej, Pohujšanje v dolini šentflorjanski in druge), predavanja, javna vodenja za odrasle in družine, delavnice kreativnega pisanja, okrogla miza z dramskimi igralci in srečanja kreativne kavarne, učitelji pa lahko že danes napovejo svoj obisk z vrtčevskimi, osnovnošolskimi ali dijaškimi skupinami.

Sorodni članki