Razzak Jubayer – piranski umetnik iraških korenin

Novembra so slikarske izdelke vsestranskega umetnika in galerista Razzaka Jubayerja zbrali v salonu Maxi marketa v Ljubljani. Samostojna razstava imenovana “Zemljin sin” je ime dobila po skladbi Jureta Lesarja. Sama skladba pa je navdihnjena po Razzakovi resnični zgodbi. V skladu s tematiko razstave je na otvoritev
prišla tudi častna gostja Milena Zupančič.

Razzak je mladost preživel na jugu Iraka. Po študiju ga je pot zanesla v Slovenijo, novi dom pa si je kasneje ustvaril v Piranu. Sufizem predstavlja njegovo duhovno nadgradnjo, ki ga ob vsakem koraku vodi v občudovanje lepote: lepe misli, lepa dejanja, lepe slike… Razzak se že več kot 30 let ukvarja z umetnostjo. Kot grafik in slikar raziskuje, eksperimentira in išče svoj likovni jezik. Ideje mu ustvarja čarobni čopič, ki podzavestno pleše po platnu. Ukvarja pa se tudi z eksperimentalno fotografijo.

Razstava je nastala v sodelovanju z mednarodnim inštitutom AAMI, in bo na ogled v tako imenovani galeriji Maxi, v prostorih Maxi cluba v Ljubljani, vse do 07.01.2019. Razstava gledalca popelje skozi recentna ustvarjalna obdobja umetnika, nosi pa tudi sporočilo človečnosti. Glede na to, da po Razzakovih domačih krajih še danes divja vojna, se je umetnik distanciral od nasilja. Preko simbolov v svojih delih sporoča, da smo vsi Zemljani del ene same velike družine. Prav to je tudi vrednota, ki jo je več kot 13 let obujala tudi Milena Zupančič, nekdanja ambasadorka organizacije UNICEF.

Razzak, poleg vodenja galerijske trgovine v Piranu, že 6 let vodi tudi umetniško galerijo v piranski Apollonijevi palači, imenovano Runa, kjer mesečno prireja raznolike umetniške prireditve in prireja razstave najrazličnejših nadobudnih ustvarjalcev.

Yvonne Knap

Sorodni članki