Od KuZl do Kingstonov, ter povsod vmes

Dare Kaurič, nepogrešljiv član skupine Kingston, se te dni intenzivno pripravlja na prvo predstavitev svoje knjige poezij in pesmi, naslovljene “Z besedami in prsti”. V knjižnem prvencu ga spoznamo kot pretanjenjenega ustvarjalca pesmi, ki nam pod pogosto površnim plaščem odkrivajo doslej še neznan svet ustvarjalnosti.

Poleg udejstvovanja v matični skupini Kingston, se ga mnogi spominjajo tudi po aktivni vlogi v legendarni punk skupini KuZle, kjer je bil pravzaprav tudi začetek njegovega avtorskega ustvarjanja, tako glasbenega, kot tudi pesniškega. Knjiga vsebuje nekakšno the best of zbirko njegovih poezij, od prvih pesmi objavljenih v reviji Mladina, Mlada pota, Mentor, Fontana, pa vse do zadnjih, aktualnih, zbranih v tej knjigi. Le te se prepletajo z izbranimi besedili, napisanimi za različne glasbene izvajalce od KuZl, Bojlerja, Kingston, itd.

Knjiga v prvem delu prinaša 69 pesmi (od tega trije prevodi Jolke Milič v italjanščino), v drugem pa še preko 40 fotografij iz vseh obdobij avtorjevega javnega delovanja in zasebnega življenja. Dragoceni fotografski posnetki pomembno dopolnjujejo celotno podobo ustvarjalca, saj ga postavljajo v konkreten čas in kraj. Od simpatičnega otročička z mamo Anico in očetom Pajom, do jeznega mladeniča pri KuZlah, do še vedno aktivnih Kingstonov. Vse to je Dare Kaurič.

Recenzentka Knjige mag. Milanka Trušnovec, je zapisala takole:  »Leta 2018 se torej Dare Kaurič končno pridružuje slovenskemu parnasu z zbirko ironično-satiričnih, na nekaj redkih mestih ljubeznivo sarkastičnih ali samo ljubeznivo ljubezenskih, pretežno pa trpko kritičnih in absurdno prevratniških pesmi, ki bralca s svojimi prefinjeno prikritimi poantami včasih potrepljajo po rami, drugič potrkajo po čelu in najpogosteje neusmiljeno usekajo v srce in možgane ter sesujejo do temeljev,« je zapisala.


Daretov prvi band, kdo ve zakaj, poimenovan Ratrag. Prvi v vrsti stoji Iztok Turk, prav tako Daretov soborec v KuZlah in kasneje kot producent, še v mnogih drugih projektih, odgovoren tudi za produkcijo od Laibacha do Jana Plestenjaka. (foto: arhiv Kaurič)


KuZle, po mnogih letih na kupu, na promociji plošče “Še pomnite, tovariši?” in obenem premieri filma “KuZle dokumentarec” v idrijski kinodvorani.(2010) (foto: Robert Zabukovec)


Z nečakom Grego Skočirjem (BFM), čakajoč na nastop na letošnjem Festivalu Pivo in cvetje. (2017) (foto: Klemen Ogrizek)

Sorodni članki