Recept: Kaneloni

Kaneloni, ali kot bi sosedje pravilno zapisali, »cannelloni«, so v bistvu polnjene testenine. Lahko jih delamo s pripravljeno pašto v obliki tulca, ali kot veleva tradicija, s krpicami svežega testa, ki ga kupimo ali pripravimo sami. Slednji so seveda veliko boljši. Naše bomo polnili s posebnim nadevom, ki je lahko všeč praktično vsakomur, saj je brez mesa, dober pa tako, kakor bi bilo v njem najboljše meso. Vsekakor potrebujemo primeren pekač, testo za kanelone (dobite ga seveda tudi pri nas) in nekaj sestavin, kot so skuta, parmezan, v olje vložene suhe paradižnike, emental, krušne drobtine in po potrebi začimbe, ki so nam všeč. Za preliv potrebujemo smetano za kuhanje in bešamelo, ki jo lahko pripravimo sami ali kupimo že pripravljeno.

Najprej pripravimo nadev. V večjo skledo damo v enakih delih skuto, mozarelo in emental. Slednja dva naribamo ali sesekljamo kar v kuhinjskem robotu. Dodamo sesekljane (zmiksane) dobro ocejene vložene suhe paradižnike, nekaj žlic parmezana in premešamo. Po potrebi solimo, popramo, vsekakor pa dodamo nekaj drobno sesekljanega peteršilja. Če je zmes preredka, ji dodajamo krušne drobtine, vendar le počasi, da ne postane pretrda, ko se te navlažijo (ne več kot žlico na deciliter nadeva). Nadev naj medtem, ko pripravljamo ostale sestavine, počiva v hladilniku, da se vse sestavine dobro navzamejo okusov in da ne postane premehak.

V skledi zmešamo bešamelo (na maslu prepražimo maslo, moko in zalijemo z mlekom, da dobimo belo omako, ki jo še solimo in popramo) in smetano  v enakih deležih. Pekač naoljimo in vanj vlijemo nekaj pripravljene zmesi bešamele in smetane.

 

Nadev oblikujemo v nekakšne svaljke, ki jih zavijemo v pašto, tako, da je okrog in okrog en sloj, ne več. Polagamo jih v pekač, dokler ne zaključimo sloj, ki ga prelijemo s preostalo zmesjo smetane in bešamele. Kaneloni naj bodo prekriti, vendar ne predebelo, toliko, da se njihov vrh skrije. Čez potresemo parmezan ali drugi riban sir, če želite pa pred tem še nekaj mocarele, da bo plast sira debelejša.

Pekač damo v pečico, ki smo jo ogreli na 200°C in pečemo približno 25 minut. Opazujemo, saj so kaneloni pripravljeni, ko je sir na vrhu zlato rumen. V nekaterih pečicah je to hitreje, v nekaterih traja nekoliko več, vsekakor pa priporočam, da pečete brez ventilatorja, saj se sicer na vrhu hitro zapečejo, v notranjosti pa ne dovolj.

Postrežemo nekoliko ohlajene, vendar še vroče, za nekaj kapljicami dobrega olivnega olja in v družbi sočne pomladne solate. Pa dober tek!

PAŠTA – butik testenin

Sorodni članki