V Izoli 55. srečanje najmlajših filmskih in video ustvarjalcev Slovenije

V petek, 8. novembra 2019, se bo v Izoli odvilo že 55. srečanje najmlajših filmskih in video ustvarjalcev Slovenije v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, ki predstavlja prerez najboljših igranih, animiranih in dokumentarnih filmov, nastalih v produkciji otroških filmskih krožkov v osnovnih šolah in društvih. Na razpis za srečanje je prispelo 64 filmov iz vse Slovenije in zamejstva, 21 od teh jih je prišlo skozi sito dvostopenjske selekcije, in bodo predvajani na zaključni prireditvi. Žirija v sestavi režiser, scenarist in montažer Amir Muratović,  filmski animator, režiser in producent Mitja Manček ter režiserka, pisateljica in slikarka Eka Vogelnik ugotavlja, da se ob vse bolj dovršeni in obrtniško dodelani tehnični izvedbi nekateri filmi ponašajo tudi z izjemno jasnim sporočilom, kar kaže na veliko zrelost najmlajših ustvarjalcev.

Tokratno srečanje je razdeljeno na dva dela, od 10.00 do 12.30 dopoldne bodo na več prizoriščih potekale filmske delavnice za mlade ustvarjalce in njihove mentorje, ki jih bodo vodili priznani režiserji, animatorji in drugi filmski ustvarjalci. Organizator je pripravil šest delavnic za otroke in eno za mentorje, slednji bodo z režiserko, pisateljico in slikarko Eko Vogelnik raziskovali likovni aspekt filmskega ustvarjanja. Na otroški delavnici animiranega filma, ki jo bo vodil režiser in filmski animator Mitja Manček, bodo udeleženci spoznavali, kako množico posameznih fotografij povežemo skupaj, da dobimo animirane gibljive slike, z animiranim filmom pa se bodo ukvarjali tudi na delavnici o kolažu pod vodstvom animatorja in režiserja Kolje Sakside. Z montažerjem Brankom Lenarčičem bodo udeleženci raziskovali, kako posneti film z mobilnim telefonom, ki je lahko odličen pripomoček pri snemanju filmov ali celo nadomestek namenske videokamere in montažnega računalnika. O kompoziciji kadra, izboru filmskih planov, njihovem pomenu in uporabnosti v okviru posebne filmske oblike, kader-sekvence, bo govora na delavnici, ki jo bo vodil gledališki režiser Boštjan Vrhovec, z osnovami dokumentarnega filma pa bo mlade filmarje seznanil režiser in scenarist Vid Hajnšek. Med drugim bodo spoznavali kompozicijo kot izrazno sredstvo, vrste dokumentarcev, odnos opazovalca do opazovanega ter ustvarjanje pomenske celote v montaži. Osnove filmskega jezika, na primer, kaj so filmski plani, kako kadriramo in kako uporaba teh sredstev vpliva na gledalce, bo predstavila filmska režiserka ter igralka Kaya Tokuhisa, otroci pa bodo osvojeno znanje uporabili pri fotografiranju in snemanju v praktičnem delu delavnice.

Drugi del se bo začel v zgodnjih popoldanskih urah, ko bo od 14.00 do 16.00 ure v izolskem Art kinu Odeon potekala projekcija vseh 21 filmov, ki jih je na zaključni del uvrstila strokovna žirija. Projekciji filmov bo sledila podelitev priznanj in nagrad filmom, ki tako vsebinsko, kot tudi tehnično-izvedbeno, predstavljajo kar se da zaključene celote. Kot je povedal eden od žirantov Mitja Manček, »je bil pri ocenjevanju filmov moj temeljni kriterij sporočilo, ki nam ga film podaja.« Projekcijo filmov bo spremljala tudi otroška žirija, ki bo na koncu razglasila najboljši film po svojem izboru.

Srečanje najmlajših filmskih in video ustvarjalcev je imenitna priložnost za mlade filmarje, da svoje delo predstavijo širšemu filmskemu občinstvu, da se srečajo z vrstniki iz te branže, hkrati pa se tudi soočijo s kritiko svojega dela in izkoristijo priložnost za pogovor s strokovnjaki in poznavalci filma.

Eka Vogelnik je izpostavila, da so bili igrani filmi zelo raznoliki, »kar kaže, da so bili otroci na delavnicah sproščeni in so lahko svobodno razvijali svojo domišljijo. Vsebina nekaterih filmov izhaja iz grozljivk, nekateri obravnavajo medsebojne odnose, nekaj jih je o odtujenosti današnjega sveta.« Pri tem je omenila tudi odgovornost mentorjev pri vodenju delavnic za mlade, ki je tudi vzgojna, »kar pa ne omejuje svobode razmišljanja mladih, ampak jim odpira resnične svetove brez stereotipov in cinizma.«

S tem se strinja tudi Amir Muratović, ki pravi, da obrtne veščine do neke stopnje hitro osvojimo, kasneje pa je mentorjeva naloga, »da spodbuja kreativnost in pripravi učenca do tega, da najde pravo rešitev in da oplemeniti svoje delo z drugim znanjem, ki ga ima v sebi.«

Letos je na razpis prispelo 64 igranih, animiranih in dokumentarnih filmov iz vse Slovenije in zamejstva, dolgih v povprečju med 2 in 5 minut. Kar 40 je bilo igranih, 22 animiranih in 2 dokumentarna. Selektor srečanja Matija Milčinski je za ocenjevanje izbral 41 filmov. Končni izbor filmov za projekcijo na srečanju pa je opravila žirija, ki so jo sestavljali Amir Muratović,  Mitja Manček in Eka Vogelnik. Žirija je v program uvrstila 21 filmov.

Sorodni članki