Tudi Izola je del dežele Kaštelirjev

V Izoli so na današnji novinarski konferenci bile predstavljene vsebine mednarodnega projekta KAŠTELIR, katerega rdeča nit so ostanki gradišč – kaštelirjev. Predstavljene so bile aktivnosti za vzpostavitev čezmejnega turističnega itinerarija štirih kaštelirjev, dva v Sloveniji in dva na Hrvaškem. Kaštelir pri Kortah in nova botanična pot po izolskem zaledju, bo ponudila popestritev turistične ponudbe izolskega podeželja.

Projekt, ki se odvija od 1. oktobra lani se sofinancira iz Evropskega sklada za regionalni razvoj v okviru Programa sodelovanja Interreg Slovenija – Hrvaška. Trenutno je projekt v fazi urejanja dokumentacije, soglasje Zavoda za varstvo kulturne dediščine pa je že pridobljeno. Sledilo bo oživljanje gradišč, ki se jih bo očistilo, zavarovalo in raziskovalo s sodobnimi metodami, ki niso invazivne za okolje.

Navzoče je uvodoma pozdravil Danilo Markočič, župan Občine Izola, ki je poudaril, da pomeni projekt KAŠTELIR za Izolo dodano vrednost na področju turizma in ohranjanja kulturne dediščine, saj spodbuja razvoj izolskega podeželja, tudi kot butično turistično destinacijo. S tem, ko uvajamo produkte, ki so celoletnega značaja, razbremenimo mestno jedro kot najbolj obiskan del mesta in ustvarimo nove priložnosti za razvoj turizma na podeželju. »Vesel sem, da je Občina Izola partner projekta KAŠTELIR, s katerim bomo obudili že skoraj pozabljeno kulturno dediščino gradišč, ki je svoj pečat dala tudi Izoli,« je zaključil župan.

Mag. Erik Modic, župan Občine Komen, je izpostavil pomen projekta za kraško in primorsko območje, saj ohranja oziroma oživlja pozabljeno, a izredno bogato kulturno dediščino gradišč. Slednja predstavlja velik izziv in priložnost za razvoj trajnostnega turizma. Občina Komen želi vzpostaviti arheološki park in konzorcij, ki bi zajemal ne samo celo Primorsko, temveč tudi območje ob meji na hrvaški in italijanski strani. Vse te aktivnosti vodijo proti cilju, da bi se pripravile podlage, za vpis te dragocene kulturne dediščine v Unescov seznam v prihodnjih nekaj letih.

Astrid Prašnikar, vodja projekta KAŠTELIR pri vodilnem partnerju je v nekaj besedah predstavila projekt KAŠTELIR: »Glavni namen projekta je aktivno ohranjanje dediščine gradišč, in sicer z njihovim ovrednotenjem, zaščito, oživitvijo in promocijo. S projektom želimo predstaviti tudi tedanji način življenja – preko tradicionalne uporabe avtohtonih rastlin ter gojenja starih rastlinskih sort (botanika in etnobotanika). Z delavnicami, tematskimi potmi in usposabljanji prebivalcev, obiskovalcev in turističnih vodnikov bomo obudili starodavno povezanost ljudi z rastlinami. Dediščina bo predstavljena na sodoben način z usmerjevalnimi informacijskimi tablami, 3D prikazi ter mobilno aplikacijo. V okviru projekta bosta nastala tudi turistični in botanični vodnik.«

Kaštelirju v Kortah se obeta nova ureditev

O aktivnostih, ki so bile do sedaj izvedene v Izoli, je spregovoril vodja mednarodnega projekta pri projektnem partnerju Občina Izola, mag. Iztok Škerlič: »K projektu smo pristopili s pripravo in predlogom upravljavskega načrta, ki bo podlaga za izvedbo obnovitvenih del na Kaštelirju v Kortah.  V načrtu je predvidena ureditev tematskih poti, postavitev usmeritvenih tabel in ureditev učnega parka za delavnice na prostem, kjer bo potekalo tudi izobraževanje o gradnji suhozida. V učnem parku bodo označene razgledne točke, postavljen bo arheopeskovnik in druga urbana oprema za uživanje v naravi.« To so konkretne ureditve, ki bodo prispevale, da se bodo lahko obiskovalci sprehodili z vodičem ali samostojno po arheološkem najdišču. Poleg navedenega bo pripravljena tudi učna slikanica za otroke, oblikovani pa bodo novi protokolarni suvenirji s podobami, ki so značilne za štiri obravnavana gradišča, kot je za Korte značilen kašlerski gonič.

Vabljeni jutri v Korte na delavnice v okviru dogodka 2. dan Kaštelirjev

Po novinarski konferenci je sledil 3. sestanek partnerjev projekta Kaštelir, na katerem so udeleženci pregledali dosedanje izvedene aktivnosti. Že jutri pa v Kortah partnerji projekta pripravljajo 2. dan Kaštelirjev, na katerem bodo udeleženci imeli možnost sodelovati na botanični delavnici. Spoznali bodo drevesa in zanimivo rastje s področja Istre. Na kulinarični delavnici, pa bodo spoznali nekaj vrst avtohtonih rastlin in divjih plodov, ki se lahko uporabijo v kuhinji.

Sorodni članki