Občinski prostorski načrt je strateškega pomena za občino in njene občane

Dopolnjen osnutek Občinskega prostorskega načrta (OPN) skupaj z okoljskim poročilom je Občina Izola javno razgrnila 13. maja letos. OPN določa območja in usmeritve, pomembne za razvoj občine, obravnava številne vloge posameznih pobudnikov za spremembe pogojev gradnje in razvojne pobude na posameznih zemljiščih. Dokument bo razgrnjen kar 110 dni, v tem času sta bili organizirani dve javni obravnavi in štiri predstavitve. Vsi zainteresirani so si dokument lahko ogledali v prostorih občinske stavbe na Postojnski ulici in na sedežih krajevnih skupnosti Jagodje-Dobrava, Livade in Korte. Strateški dokument je ves čas razgrnitve dostopen tudi na spletni strani Občine Izola.

110 dni javne razgrnitve krovnega prostorskega dokumenta

Občinski svet Občine Izola je julija 2018 na seji odločil, da se dopolnjeni osnutek OPN občine Izola razgrne za čas 60 dni, to je bilo od 13. maja do vključno 11. julija 2019. Ker se je v tem času ugotovilo, da bi bilo potrebno določeno vsebino dopolniti, se je javno razgrnitev podaljšalo do 31. julija 2019. Tako je bila tudi dopolnjena vsebina razgrnjena več kot zahtevanih 30 dni, ki jih predvideva veljavna zakonodaja. Čas podaljšanja javne razgrnitve smo izkoristili za dodatne predstavitve vabljenim zaključenim interesnim skupinam: gospodarstvenikom, kulturnikom, športnim društvom, krajevnim skupnostim ter kmetijcem in s kmetijstvom povezanim organizacijam. V času javne razgrnitve smo prejeli 195 pripomb in predlogov. Od ponovne razgrnitve s 1. septembrom smo prejeli 8 pripomb in predlogov, ki jih sprejemamo do vključno ponedeljka, 30. septembra.

 

Posodobitev dokumenta nujna do konca leta 2021

Nov krovni prostorski dokument bo nadomestil obstoječa občinska družbena plana iz leta 1986. Občine morajo svoje OPN-je uskladiti oz. posodobiti najkasneje do konca leta 2021, ko preneha veljava dosedanjim prostorskim ureditvenim pogojem. Če do sprejema novega OPN ne bi prišlo, bi zazijala pravna praznina, zaradi katere bi bila onemogočena izdaja gradbenih dovoljenj na 87 odstotkih območij.

 

»OPN je dokument strateškega pomena za razvoj občine Izola. Občina si ne more in ne sme privoščiti priti v položaj, da bi bili občankam in občanom onemogočeni praktično vsi gradbeni projekti ali drugi posegi v prostor, kar se lahko zgodi, če svoj OPN ne uskladimo do konca leta 2021,« je bil odločen župan, ki je še dodal, da je v strateškem interesu občine, da ga sprejme čim prej, saj prinaša jasna pravila, kar pa lahko pomeni prednost pred konkurenco pri odločitvah resnih investitorjev. »Dejstvo pa je, da se OPN dotika številnih parcialnih kapitalskih ali zasebnih interesov, zato z nobeno različico dokumenta ne bodo zadovoljni vsi in temu pričajo precejšnji pritiski, s katerimi se dnevno srečujemo. Naše vodilo pri pripravi dokumenta je bil razvoj prostora v občini na način, da vsem občankam in občanom omogočimo boljšo kakovost življenja in bivanja, zato na neutemeljene pritiske različnih lobijev ne bomo pristajali,« je zaključil župan in se zahvalil sodelavcem v občinski upravi za trdo delo pri pripravi dokumenta. Med drugim so bili v Uradu za prostor in nepremičnine ves čas razgrnitve dokumenta na voljo za vse, ki so želeli dodatna pojasnila.

Ključni poudarki strateškega prostorskega dokumenta

V nadaljevanju je mag. Marko Starman, vodja Urada za prostor in nepremičnine predstavil štiri prioritete pri pripravi OPN. »25-metrski priobalni pas mora biti vsem javno dostopen, na njem pa se bodo izvajale športnorekreacijske, zelene in površine namenjene turizmu. To so panoge, ki Izoli prinašajo izboljšanje kakovosti življenja ter omogočajo nova delovna mesta,« je prvo prioriteto opisal Starman. Nadalje dopolnjen osnutek OPN predvideva širitev razvojnih površin v gospodarski coni in s tem nova delovna mesta ter razvojne možnosti izolskih podjetnikov in obrtnikov ter širitev površin za stanovanjsko gradnjo. Gre za 7 hektarov površin za širitev poslovne cone v smeri proti jugu do obvoznice ter za 10,5 hektarov površin za stanovanja v Jagodju v smeri proti zahodu do hitre ceste Jagodje –Lucija. S tem bi zagotovili zadostne površine za stanovanjsko gradnjo. Slednje bi vsaj deloma onemogočalo pretirano rast cen površin namenjenih gradnji, saj bo na trgu več ponudbe, tako pa bo gradnja nepremičnin, predvsem za mlade družine dostopnejša. Zaradi širitve gospodarske cone med obvoznico in tovarno Droga ter zaradi predvidene širitve stanovanjskega naselja v Jagodju, ki pomeni zaokrožitev že zgrajenega naselja, so predvidena nadomestna kmetijska zemljišča, ki bi jih pridobili iz zaraslih površin in gozdov, slednje je podprlo tudi kar nekaj izolskih kmetovalcev. Zavod za gozdove je opredelil kar 42 hektarjev kmetijskih zemljišč, ki bi bila primerna za spremembo v obdelovalna kmetijska zemljišča, velikost nekaterih zaplat je tudi do 8 hektarjev.

Krovni prostorski dokument bo temelj sodobnega sistema urejanja prostora

Prenovljeni in z državno zakonodajo usklajeni občinski prostorski načrt bo podlaga za vzpostavitev sodobnega sistema urejanja prostora, enovita baza podatkov pa bo bistveno zmanjšala pravno tveganje pri urejanju in posegih v prostor. Dejstvo je, da so obstoječi prostorski akti, ki jih ima Občina Izola zastareli, zato je čim prejšnje sprejetje krovnega dokumenta nujno potrebno. Predlagani OPN s splošnimi, posebnimi in podrobnimi prostorskimi izvedbenimi pogoji ureja v celoti in celovito. Nekatera območja niso podrobno urejena, OPN za te namene predvideva sprejem načrtov v podrobnem občinskem prostorskem načrtu (OPPN).

V sedanjem predlogu OPN nekatere vsebine niso vključene s ciljem, da se postopek učinkovito izvede. Gre predvsem za pobude za vzpostavitve novih stavbnih zemljišč na območjih, ki so danes opredeljena kot kmetijska, gozdna območja ali druga območja ter območja voda. Občino Izola se je zavezala, da bo takoj po sprejetju OPN v občinskem svetu pristopila k spremembam OPN, ki bodo vključevale vse v tem predlogu izpuščene vsebine.

Sorodni članki