Vodišek na Sardiniji začenja boj za evropsko krono

V mestu Torregrande na zahodni obali Sardinije se danes začenja evropsko prvenstvo razreda formula kite. Vzdolž tri kilometrske peščene plaže se bo za najvišja mesta do nedelje potegovalo približno sto jadralcev. Eden glavnih favoritov za zmago je tudi koprčan Toni Vodišek.

19-letni Toni je na prizorišče pripotoval konec minulega tedna direktno s Kitajske, kjer je na drugi in tretji etapi svetovne serije v kitefoilu ugnal vso svetovno konkurenco. Čeprav mu je zgoščen tekmovalni ritem že nekoliko načel moči, si je pred današnjo tekmo vzel le dva dni premora. “Na Sardiniji sem večino časa namenil pripravam. Treningi so bili intenzivni, jadral sem na polno, zadnja dva dneva pa sem izpregel in se spočil,” je po oprvljenih prijavnih formalnostih dejal Toni, ki bo na EP zaradi utrujenosti nastopil izključno v posamični konkurenci. »Štafeto bom tokrat izpustil. Vmes bom raje počival in prihranil moči za evropsko prvenstvo, ker mi osvojitev naslova pomeni veliko več kot enodnevna dirka mešanih parov,« je smele načrte razkril Toni.

Gostitelji vlogo glavnega favorita sicer pripisujejo branilcu naslova Nicu Parlierju (FRA), a iz igre za najvišja mesta ne gre izključiti niti vodilnega na svetovni jakostni lestvici v formuli kite Denisa Taradina (RUS). Nevaren nasprotnik bo tudi Vodišek, ki je bil na nedavni kitajski turneji največkrat v soju žarometov. V disciplini kitefoil, ki se od formule kite razlikuje le po tem, da tekmovalcem dovoljuje širši izbor opreme, je letos namreč še neporažen, za povrh pa so mu na Sardiniji naklonjene tudi vremenske napovedi. Med najhitrejšimi zna biti že v današnjih osmih vozlih zahodnika, če se mu v uvodnih predstavah ne izide, pa bo zagotovo prišel na svoj račun v finalnem šibkem vetru, ki slovenskemu asu najbolj ustreza.

Sorodni članki